Mutatjuk, várhatóan milyen lesz a tél

2019. október. 27 13:38

Elkészült az AccuWeather hosszútávú előrejelzése a téli időszakra vonatkozóan, mely a legvalószínűbb forgatókönyvet tárja elénk a soron következő évszakról.

Az AccuWeather meteorológusai által készített előrejelzés szerint Észak-Európában száraz, szélviharokkal tarkított idő valószínű, Portugáliától Lengyelországig csapadékos és száraz periódusok váltakoznak majd, várhatóan korán kezdődő síszezonnal, míg a Balkánon enyhe, nyugalmas tél várható. Kelet-Európában és Skandináviában lesz a legkeményebb tél.

 

Brit-szigetek, Skandinávia és Európa északi területei: szélviharok

Az évszak legkomolyabb szélviharai már korán megérkeznek és a Brit-szigeteket, Skandináviát és Európa északi részét sújtják majd. Idén már több vihar is elérte a térséget, köztük a partot éréskor már legyengült Lorenzo ex-hurrikán, mely az Atlanti-óceánon még 5-ös kategóriájú rendszerként tombolt. Ugyanakkor, a legtöbb vihar nem a tél első felében, sokkal inkább 2020 elejére várható. “Január elején tapasztaljuk majd a legintenzívebb szélviharokat” – mondta Tyler Roys, az AccuWeather meteorológusa. A gyors egymásutánban érkező viharok fokozott kockázatot jelentenek, ugyanis a lakosságnak nem marad elég ideje a szél és az áradások okozta károk helyreállítására.

A tél elejét jellemző, aktív periódus után a szélviharok februárra és márciusra csillapodnak majd, a tél második fele jórészt nyugodtnak ígérkezik e tekintetben. Ez azonban utat nyithat a sarkvidék felől érkező hidegbetöréseknek a Brit-szigeteken, ugyanakkor a két évvel ezelőtti állapotok várhatóan nem ismétlődnek meg.

 

Portugáliától Lengyelországig: csapadékos periódusok

Míg Európa északi partjait szélvihar sújtja, addig délebbre eső és hó enyhítheti az aszályt. A régió nem lesz csapadékos egész télen, de csapadékos periódusok segítenek majd a szárazság sújtotta vidékeken, és emelik majd ismét átlagos közelébe a folyók vízszintjét. “A Rajna vízszintje ismét alacsony volt a nyár második felében és az eddig eltelt őszi hónapokban is, mely a hajózhatóságot is jelentősen befolyásolta” – mondta Roys. A spanyolországi Valdecañas-víztározónál a tartós száraz időjárás a vízszint csökkenését okozta, felfedve egy 4000 éves „Stonehenge-t”, mely általában víz alatt fekszik.

A csapadékos periódusok azonban egyúttal rengeteg havat is jelentenek az Alpok északi vidékein. Tavaly ezeken a területeken korán kezdődtek a havazások, idén ez megismétlődhet.
Mindez jó hír a régió síközpontjai számára.

 

Olaszország, balkáni térség és Magyarország: szárazabb, enyhe tél

A régióban enyhe, nyugalmas tél várható. Természetesen ez nem jelenti, hogy viharok nélkül telik az évszak, de ezeket a viharokat hosszabb csendes, változatlan periódusok választják el egymástól. “A térségben hosszú, száraz, átlagnál enyhébb időszakok lehetnek, melyeket egy hetes viharos periódus követ, majd ismét visszatér a 2-3 hetes hosszúságú száraz időszak” – mondta Roys.

Az adatok alapján kevésbé valószínű Bóra kialakulása, melynek köszönhetően azonban kevés hóra van kilátás az olasz hegyekben és a Dinári-hegységben.

 

Kelet-Európa: hideg léghullámok

A legkeményebb téli hideg Kelet-Európát és Skandinávia keleti területeit érinti majd. Valószínű a sarkvidéki hidegbetörés már a tél elején, mely azonban nem lesz tartós. Néhol a tél első felében kissé melegebb lesz a megszokottnál: “néhány hideg napra számítani kell decemberben is, de a valódi hideg csak a szezon későbbi heteiben érkezik” – mondta Roys.

Forrás: accuweather.com

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Napközben érkezik egy hidegfront. Ennek hatására növekszik a görcshajlam. Álmosság, reakcióidő növekedés előfordulhat.
A légnyomás csökken.