Nagy a baj: elfagyott az alma

2017. április. 27 4:53

Zala megyében a viharos szél és hideg miatt főként az almaültetvényeken keletkezett fagykár, és károsodhatott a repce is, de ez csak később válik észlelhetővé - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke.

A gazdák eddig a megye több járásából összesen 90-100 hektárnyi almásból jelentettek 50-80 százalékos fagykárt.

Vindornyafokon a kajszibarackot, Lenti-hegyen pedig a szőlőt és a diót érintette a fagykár – ismertette Süle Katalin.
Hozzátette: a károk felmérése jelenleg is folyamatban van. A gazdák fokozott figyelmet fordítanak a repcetáblákra is, mert előfordulhat, hogy a fagy miatt az éppen kinyílt virágok meddők lesznek, de ez csak később válik észlelhetővé.

A viharos szél, a hideg és a csapadékos időjárás miatt a gazdák 1-2 napra leálltak, de a rossz idő múltával azonnal folytatták a tavaszi munkákat.

A NAK megyei elnöke kitért arra is, hogy a jelenlegi hektikus időjárás (az erős szél, a csapadékhiány, a napi 15-20 Celsius fokos hőmérsékletingadozás) nem kedvez a kiemelkedő termésátlagok kialakulásának. A gazdák a tavalyinál alacsonyabb termésre számítanak.

Az elmúlt héten is kevés csapadék hullott, a talajok szárazak, a vetések kikeléséhez és a növényállományok megfelelő fejlődéséhez jelentős, legalább 30-50 milliméter esőre lenne szükség.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.