Nagy hőmérséklet-különbséget okoz a hideg légörvény

2021. március. 30 15:55

A Kárpát-medence keleti területei felett egy magassági hideg légörvény vonul el, de hatását hazánk középső és keleti részén is tapasztalhattuk a keddi nap folyamán.

A Dunántúl nyugati részét nem érintette a légörvény csapadékrendszere, ennek köszönhetően 20, 22 fok között alakul a hőmérséklet. A felhősebb, időként csapadékos középső és keleti területeken hűvösebb időt tapasztalhatunk. A leghidegebb Borsod-Abaúj-Zemplén megye északi részén van, ott mindössze 10, 12 fokot mutatnak a hőmérők. Szerdán már országszerte anticiklon alakítja majd az időjárást, megszűnik a nagy hőmérsékleti kontraszt a nyugati és északkeleti tájak között.

Térképek forrása: met.hu

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

A hidegfront nyomában megerősödik a szél, ami csökkenti a hőérzetet. Az idei pollenszezon egy újabb csúcsán van túl, a pollenterhelés fokozatosan csökken. Ebben az időszakban van azonban jelen egyszerre többféle növény virágpora a levegőben, melynek következtében pollenallergia szempontjából kiemelt jelentőséggel bír. Erős lesz az UV sugárzás. Könnyen le lehet égni.

A légnyomás eléri mélypontját.