Nagyon lehűlt az Adria

2018. július. 02 12:58

Az elmúlt napok időjárási viszonyai jelentős lehűlést okoztak az Adriai-tenger térségében és ezzel együtt a tengervíz hőmérsékletében. A hőmérséklet több, mint 3 °C fokkal a sokéves átlag alatt van!

Megszoktuk, hogy általában az Adriai-tenger hőmérséklete közel van a 27-29 °C-hoz. Azonban a jelenlegi hőmérséklete messze elmarad a normálistól. Az Adria legnagyobb része csak 20-22 °C körül van. A leghűvösebb részek a Kvarner-öbölnél, a Kornati-szigeteknél, a horvát és az albán tengerparton találhatók, ahol a hőmérséklet csak 19 °C! A legmelegebb részek Olaszország északi részén és nyugati partvidékén találhatók, ahol a vízhőmérséklet 25-26 °C. Ez elég melegnek tűnhet, de még jóval átlag alatti hőmérsékletű. Tény, hogy az Adriai-tenger nagy része jelenleg 3 °C-kal a normális átlaghőmérséklet alatt van. Ezt egy mediterrán ciklon eredményezte, ami a Földközi-tenger középső és keleti részei felett örvénylett napokon keresztül.

A következő 10 napban már jelentős melegedés várható. A levegő hőmérséklete normalizálódik a régióban, és a szél erőssége is lecsökken.

 

A képen a tenger június 28-i állapota látható.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az északi országrészen vonul át a hidegfront. Ott változékonyabban alakul az időjárás. Délen marad a hőség. Ilyenkor megszaporodnak a rosszullétek. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A légnyomás emelkedik.