Nap képe: sarki fény

2021. november. 01 7:19

Erős napkitörés történt csütörtökön, az ebből származó töltött részecskék pedig magyar idő szerint szombat este, vasárnap éjjel érték el a Földet.

A geomágneses viharban főként a magasabb szélességeken volt megfigyelhető az aurora borealisnak nevezett jelenség, azaz sarki fény.

Napkitöréskor a Nap belsejéből távozó forró gáz lökéshullámként terjed tovább a bolygóközi térben. A legtöbb napkitörésnek a Föld felszínén nem érezhető a hatása, ugyanis bolygónk saját védelmi rendszere, a mágneses mező és a légkör a talaj közelébe minimális sugárzást enged, mintegy védőburokként működik a sugárzással szemben. Az érkező részecskeáradat azonban a Föld mágneses mezejével kapcsolatba lép és a felső légkörben az oxigén- és nitrogénmolekulákkal reagál, így jön létre a sarki fény, vagy aurora. Ha a töltött részecske oxigénnel ütközik vörös vagy zöld, ha nitrogénnel, akkor kékes fény látható.

Fénykép és nyitókép: Sean Parker Photography, Izland, 2021. október 31. A szerző engedélyével közzétéve.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.