Nem mindenhol lesz ilyen kellemes idő a hosszú hétvégén

2018. április. 27 12:14

Amíg nálunk napos idővel telik a hétvége, addig Nyugat-Európát előre láthatólag katasztrofális mennyiségű eső és viharok sújtják majd.

Viszonylag meleg és kellemes idő várható Európa nagy részén a hét végére, ami remek hír a pénteken a Király Napját ünneplőknek Hollandiában. Azonban az Ibériai-félsziget felől Nyugat-Európán át egészen az Északi-tengerig egy fejlődő rendszer miatt változékonyra fordul az időjárás a hétvégén.

Portugáliába és Spanyolországba szombaton érkezik meg az első szele a rendszernek, ahol a közelmúlt meleg és napsütéses időjárása egyszerre véget ér. Ismét hűvösebb időszak veszi kezdetét.
Észak-Portugáliában és Északnyugat-Spanyolországban esni fog az eső, miközben záporok, zivatarok alakulnak ki Spanyolország északi részén és Dél-Franciaországban.

A vasárnapi időjárás lesz várhatóan a legnyomasztóbb; viharok söpörnek át az Ibériai-félszigeten, miközben Franciaország, Svájc, Nyugat-Ausztria és Németország nagy részére is átterjednek.
Vasárnap Dél-Franciaországiban erős viharok várhatók, nagy mennyiségű esővel, jégesővel és akár 80 km/órás szélsebességgel. Közlekedési fennakadásra, helyi árvizekre is fel kell készülni egyes francia és svájci városokban (Toulouse, Montpellier és Lyon, valamint Genf, Bern és Zürich).
A lakosság és a turisták számára fontos, hogy egy épületben menedéket találjanak a fenyegető időjárás első jeleinél, és kerüljék el az elárasztott területeket.

Ahogy a vihar hétfőn északra távozik, a veszélyes időjárási viszonyok valószínűsége csökken.
Bár már nem várható nagy területen árvíz, a hétfő Észak-Franciaországban, Belgiumban és Hollandiában is egy szeszélyes nap lesz.

A heves esőzések hétfőn robbannak be Skandináviába, a zivataros idő várhatóan elkerüli az Egyesült Királyságot. A kivétel Délkelet-Anglia, ahol vasárnap este és hétfőn esőzések várhatók.

Általában napsütéses, hűvösebb idő várható kedden szerte Nyugat-Európában, ahogy a ciklon elhagyja a térséget.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás