Nemsokára helyreállhat az ózonpajzs felettünk

2018. november. 08 11:37

Az 1980-as években 24 ország betiltotta a minket védő ózonréteget károsító vegyi anyagok használatát. Az ENSZ szerint a tilalom hatásra a 2060-as években várhatóan helyreáll az Antarktisz feletti ózonszint.

Nem gyakran kapunk jó híreket a bolygó védelmére irányuló erőfeszítésekről, de az ENSZ új jelentése szerint a Föld ózonrétegének megmentése érdekében tett intézkedések működnek.  Az Antarktisz feletti ózonlyuk várhatóan a 2060-as években újra felépül. A légkör egyéb területein még korábban is helyreállhat a normális szint, ha minden megy a terveknek megfelelően.
Az ózon egy természetben előforduló gáz a Föld légkörének felsőbb rétegében. Ez a gáz azért fontos, mert megvédi a bolygón az életet a káros napsugárzástól.

Ijesztő volt, amikor a nyolcvanas évek elején a tudósok felfedezték, hogy egyes vegyi anyagok az ózonréteget károsítják (Valójában nem keletkeztek lyukak, de ahol az ózonréteg drasztikusan elvékonyodott, ózonlyukaknak nevezték.). Dél-amerikai állattenyésztők azt mondták, égési sérülést és szemirritációt tapasztaltak az UV sugárzás hatására. A nyilvánosság retteghetett a bőrráktól, a szürkehályogtól és az immunrendszer problémáitól.

A félelem túlzásnak bizonyult, de elősegítette, hogy 24 nemzet elfogadja a montreali jegyzőkönyvet, amely betiltotta az ózonlebontást okozó vegyi anyagok használatát. Azokat a vegyi anyagokat, amelyek klórozott-fluorozott szénhidrogéneket  és részlegesen halogénezett klórozott-fluorozott szénhidrogéneket tartalmaznak. Olyan termékekben használták ezeket az anyagokat, mint a hajlakkok, valamint a légkondicionálókban és a hűtőgépekben található hűtőgázok. A jegyzőkönyv más ózonlebontó vegyi anyagokat is tiltott. Most, 30 évvel később, az új ENSZ jelentés szerint “az antarktiszi ózonlyuk várhatóan fokozatosan eltűnik, és a tavaszi teljes légoszlop ózonszintje visszatér a 2060-as években  az 1980-as szintre”. Az északi félteke ózonszintje várhatóan a 2030-as években vissza fog térni a 1980-as években tapasztalt állapotba, és a déli féltekén a felépülés várhatóan a század közepén lesz teljes. Van néhány figyelmeztetés ezekre a dátumokra vonatkozóan. Az egyik tiltott vegyi anyag mennyisége nőtt az utóbbi időben. A bizonyítékok azt mutatják, hogy ezek kínai gyárakból származnak.

 

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az északi országrészen vonul át a hidegfront. Ott változékonyabban alakul az időjárás. Délen marad a hőség. Ilyenkor megszaporodnak a rosszullétek. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A légnyomás emelkedik.