Nyomozás folyik a rejtélyes fakidőlések ügyében

2018. február. 10 10:06

Több, mint 100 fa dőlt ki rejtélyes módon az Olimpiai Parkban, január 27-én, az Egyesült Államokban. Nyomozás folyik az ügyben, hogy mi történhetett.

Az Olimpiai-félszigeten a Quinault-tó északi partján, január 27-én éjfél után több, mint 100 fa dőlt ki egyidejűleg.

Az első találgatások szerint egy zivatarhoz kapcsolódó heves széláramlás felelős a fák kidőléséért. Kétséges, hogy az érkező szelek elegendőek lennének a nagy fák ledöntéséért, különösen azért, mert néhány derékba tört, a többit pedig a gyökerestől tépte ki a szél.

Az ilyen nagy fák kidöntéséhez legalább 100-130 km/órás, vagy nagyobb szelek kellenek. A zivatarokhoz kapcsolódó un. kifutószelek kiterjedt károkat okozhatnak, és egyes esetekben életveszélyesek lehetnek.

Az első teória azonban megdőlt, ugyanis amikor az eset történt, a radar mérések szerint nem volt zivatar a közelben, ami a kifutószelet indokolhatta volna.

Érdekes, hogy a fakidőlést szeizmikus tevékenységként is észleltél a műszerek, így pontosan ismerjük az időpontját. Aznap éjszaka 1:26-kor zajlott a tevékenység és más regionális állomásokon nem tapasztaltak földrengést.

A média a közeli időjárási állomásról származó adatokat vizsgálta, de nem találtak semmit, ami a fa kidőlés okaiért felelős.

Az időjárási helyzet elemezésével elmondható, hogy “egy frontális zóna közeledett, amelynek hatására a magasban meleg levegő áramlott dél felől, míg a hűvösebb keleti áramlás dominált a felszín közelében”. Az ilyen jellegű frontok nagy szeleket hoznak, de nem termelnek extrém természeti csapásokat. A titok kutatása tovább folytatódik…

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.