Önt is zabálják a szúnyogok? Megmondjuk, miért

2017. június. 19 6:15

A szúnyogok egyes embereket jobban kedvelnek, míg másokat elkerülnek. Ha Ön a kedvenc csemegéjük, adunk néhány tippet, hogyan váljon nemkívánatossá a vérszívók számára.

A szúnyogok könnyű és biztonságos táplálékra vágynak. Olyan áldozatokat kedvelnek, akiken megszakítás nélkül táplálkozhatnak. Azokat az embereket szeretik, akik nem vérszegények és a hajszálereik a bőrfelszín közelében találhatók, azaz jól hozzáférhető helyen. A szúnyogokat genetikus okok csábítják a terített asztalhoz. Az áldozat anyagcseréje határozza meg hogy ideális célponttá válik-e.

A célhoz a bőrünk által kilélegzett szén-dioxid vezeti, ugyanúgy, ahogy a cápa megérzi a vért a vízben. De persze a világítás is rásegít, mert az is vonzza a szúnyogokat.

Bőrünk 300 különböző anyagot bocsát ki, amit ezek a vérszívók meg tudnak különböztetni. Van, akinek rovarriasztó hatása van, de van, aki kifejezetten vonzza őket.

Legjobban az édes ízek vonzzák őket, mivel az édes íz tejsavat jelent, ami a szén-dioxid mellett a másik egy másik vonzó tényező.

Egy kutatás szerint a 0-ás vércsoporttal jóval nagyobb eséllyel választanak minket a szúnyogok, mint A-val vagy B-vel.

Ha öt ember ül kint éjszaka és mindegyiküknek ugyanolyan a bőrtípusa, ami ugyanolyan illatot bocsát ki, mindannyian egyformán vonzóak lesznek a támadóknak.

Az elhelyezkedésük is számít, a nyugalomban lévő célpontok és a ruha mennyisége fogja megkülönböztetni a kedvelt személyeket.

Ha egy szúnyog ideális vérforrásnak gondol, addig fog táplálkozni, míg vagy tele nem lesz vagy meg nem zavarják.

Nem feltétlenül minden szúnyog számára vonzó a fény, de a sárgalázat hordozó Aedes aegypti számára különösen az.

A sötétebb színeket kedvelik. Ez azzal lehet összefüggésben, hogy nappal is tudnak táplálkozni. Más fajok inkább éjszaka szívnak vért, nekik a színek nem számítanak.

Városi legenda, hogy a sörivó embereket nem szeretik a szúnyogok. Pont ellenkezőleg, ők sokkal vonzóbbak az éjszakai vérszívók számára.

Úgy tudjuk, a támadásukat legkönnyebben elkerülni, ha vacsoraidőben nem vagyunk számukra könnyű célpontok. Ha nem tartózkodunk hajnalban és szürkületkor a szabadban, nehezebben válunk szúnyog csalivá egy világos színű, laza ruházatban.

Címkék:,
Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.