Óráról órára mutatjuk a zivatarok várható útvonalát

2023. augusztus. 04 14:25

Több helyen dörgés, villámlás kíséri az éjszakát az érkező zivataroknak, akár heves zivataroknak köszönhetően. Néhol egyhavi eső is lehullhat, míg más területek szárazon maradhatnak.

Hullámzó frontrendszer teszi mozgalmassá időjárásunkat. Késő délutántól kezdődően eleinte az Alföldön, majd a keleti országrészben egyre nagyobb területen alakulhatnak ki zivatarok, heves zivatarok.

Emellett este délnyugat felől egy kiterjedt zivataros rendszer érkezhet heves kísérőjelenségekkel társulva. Éjszaka nagy területet, de nem egész országot érintő zivatartevékenység valószínű, majd szombat hajnalra, reggelre átmenetileg jelentősen csökkennek a zivataresélyek, az éjszakai zivatarok észak felé elhagyják térségünket.

Szombaton, a délutáni órákig nyugaton lehet kevés helyen zivatar. Délutántól főként a Dunától keletre újra egyre nagyobb területen alakulhatnak ki – délről észak felé haladó – zivatarok, heves zivatarok. A szombat délután várható csapadékról a legfrissebb modellfuttatás tükrében szombat délelőtt számolunk be.

A zivatarokat viharos széllökés, jégeső és felhőszakadás kísérheti. A heves zivatarok környezetében károkozó szélroham és nagyobb méretű jég is lehet. Komolyabb felhőszakadás (rövidebb idő alatt 50-70 millimétert meghaladó mennyiség), domborzattól függően villámárvíz is lehet, ma este, éjszaka legnagyobb eséllyel délnyugaton és a középső tájakon.

Lehetnek olyan területek, ahol a havi csapadékmennyiségnél (hozzávetőleg 60 milliméter) is több lehullhat a következő 24-36 óra alatt. A Nyugat-Dunántúlon szombaton zivataroktól függetlenül, tartós esőből is összegyűlhet lokálisan 20 millimétert meghaladó csapadékmennyiség.

Az alábbi összeállításban a legfrissebb modelleredmények alapján térképeken szemléltetjük, hol várható csapadék péntek 17 óra és szombat dél között.

Az előrejelzés bizonytalansága jelentős.

A térkép a csapadék intenzitását jelöli. A kékes árnyalatok gyenge, a zöldes közepes, míg a sárga és piros színek erős csapadékintenzitást jeleznek.

Folyamatosan frissülő radarképeinken megtekinthetik, hogy merre hull csapadék az országban, az aktuális információkért pedig érdemes figyelemmel kísérni veszélyjelzés oldalunkat is.

Az alábbi galériát megnyitva a jobb oldalon, fent látható az előrejelzett időpont.

Térképeken mutatjuk a zivatarok várható útvonalát
19 fotó megtekintése
Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás csökken.