Óriási lyuk keletkezett az Antarktiszon és senki nem tudja, miért?

2017. október. 14 16:12

A tudósok két egymást követő évben is hatalmas kiterjedésű tavat figyeltek meg az Antarktisz belsejében.

Az év ezen szakában a Weddell-tengert általában jég borítja.
A lyuk, amit polynyának neveznek, 78 ezer négyzetkilométer nagyságú, amely közelítőleg Csehország méretének felel meg. A tudósok egy hónappal ezelőtt figyeltek fel rá.

A tó több száz kilométerre van a nyílt óceántól. Nagyon érdekes, hogy a déli féltekén most lett vége nemrég a télnek, tehát az olvadásnak még nem kellett volna elkezdődnie, különösen nem ekkora területen, és ilyen messze a jégtömeg szélétől.

A jég valójában nem is közvetlenül a napsütés hatására tűnt el, hanem a mélyebb rétegekből feláramló melegebb tengervíz olvasztotta ki ezt a hatalmas belső tengert.
Az 1970-es évek óta nem figyeltek meg ekkora nyílt vízfelületet a kontinens Weddel-tenger felőli részén.

A tudósok sem tudják, hogy keletkezik és azt sem, hogy kapcsolatban áll-e az éghajlatváltozással.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Szombatig nem kell fronthatással számolni. Az idei pollenszezon egy újabb csúcsán van túl, a pollenterhelés fokozatosan csökken. Ebben az időszakban van azonban jelen egyszerre többféle növény virágpora a levegőben, melynek következtében pollenallergia szempontjából kiemelt jelentőséggel bír. A napokban a záporok, zivatarok, illetve a lehűlés átmenetileg még tovább csökkentette a pollenterhelést. Erős lesz az UV sugárzás. Könnyen le lehet égni.

A légnyomás nem változik.