Orkán erejű szél tombol: János hegy: 135 km/h

2016. december. 02 10:01

Péntekre virradó éjszaka folyamán a János-hegyen tartósan 120 km/h-nál erősebb széllökéseket regisztráltak az OMSZ mérőműszerei. A legerősebb széllökés azonban elérte a 37,5 m/s-t, vagyis a 135 km/h-t is.

MÁSODFOKÚ RIASZTÁS VAN ÉRVÉNYBEN

A szél mérséklődésére a délutáni óráktól számíthatunk.

Ha van fotója viharkárokról, vagy más érdekességet szeretne megosztani velünk az időjárással kapcsolatban, Facebook oldalunkon várjuk!

Pénteken késő délutánig a délnyugati tájak kivételével mind nagyobb területen kísérhetik 70-85 km/h-s, de egy-egy helyen akár 85-95 km/h-s széllökések az északnyugati szelet. Az elszórtan előforduló záporok vagy hózáporok környezetében helyenként 90-110 km/h körüli széllökések is kialakulhatnak síkvidéken. Késő délutántól fokozatosan veszít erejéből a szél, késő estétől már sehol sem kell viharos széllökésre számítani.

A viharos erejű szél miatt – a biztonság érdekében – a Budapest-Székesfehérvár, illetve a Budapest-Pusztaszabolcs vonalon 80 kilométer/órás sebességkorlátozást vezettek be. Emiatt az arra közlekedő vonatok késésére kell számítani (Mávinform).

Ötvennél több helyszínre riasztották a fővárosi tűzoltókat a korai órákban, a bejelentések száma napközben várhatóan rohamosan nőni fog.

A hajnali 3 óra óta tartó szélvihar miatt több mint ötven helyre riasztották a fővárosi tűzoltókat, személyi sérülésről egyelőre nem érkezett bejelentés – mondta a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Sorra érkeznek a bejelentések az erős szél okozta károkról: túlnyomórészt megdőlt vagy kidőlt fákhoz kapnak riasztást a tűzoltók.

 

2016-12-02_06-23-49

Újpalotán, a Páskomliget utcában személyautóra, a Hűvösvölgyi úton villanyvezetékekre dőltek fák. Megdőlt fákhoz vonultak a tűzoltók a békásmegyeri Bálint György utcába, az újpesti Pintér József utcába, a X. kerületi Pilisi utcába, a XVI. kerületi Farkasszőlő utcába és a XVII. kerületi Tisza István utcába is. A XV. kerületi Szántóföld utcában is fa dőlt az úttestre, a tűzoltók itt az áramszolgáltató szakembereit is a helyszínre kérték, jelenleg is tart a beavatkozás.

A II. kerületi Frankel Leó utcában egy bádoglemezt bontott meg a szél, a lógó lemez eltávolításán ezekben a percekben is dolgoznak a fővárosi hivatásos tűzoltók. Szintén a II. kerületben, a Fekete Sas utcában is bádoglemezt bontott meg a szél, a tűzoltók megkezdték a műszaki mentést, ehhez azonban személyautókat is el kell szállítani a helyszínről. Ma reggel 9 óra 20 percig 52 káreseményt számoltak fel a fővárosban a tűzoltók, emberéletben nem esett kár, senki sem sérült meg az esetek során.

A XV. kerületben egy 10 méternél magasabb fa a Szántóföld utca mindkét sávját elzárta, Hűvösvölgyben, a Dámvad utcában egy ház oldalának dőlt egy fa, a X. kerületben, a Bolgár utcában pedig három autót rongáltak meg a nagyobb leszakadó faágak.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.