Puerto Rico Irma óta sötétségbe borult

2017. október. 11 10:51

Puerto Rico nagy részén még mindig nincs áram az Irma nevű hurrikán pusztítása után. A Tesla vezérigazgatója, Elon Musk azt javasolta, hogy a szigetet napelemekkkel és akkumulátorokkal szereljék fel.

A projekt hatalmas beruházást jelentene a sziget számára, amely 3,4 millió embernek ad otthont. Az újratervezés ötlete a Twitteren született Musk és egy követője között, aki azt javasolta, hogy vegye be a projektet.

A Tesla csapata ezt már sok kisebb szigeten elvégezte a világon, de nincs skálázhatósági határ, ezért Puerto Rico esetében is megtehetik.

Az év elején a Tesla épített egy hatalmas napelem farmot Kauai-on, Hawaii-szigeten. A rendszer olyan egységeket foglal magában, amelyek elegendő energiát képesek tárolni a becslések szerint mintegy 4500 otthon számára.

Novemberben a SolarCity, a Tesla tulajdonában lévő vállalat egy 17 négyzetkilométeres szigeten telepített megújuló energiaforrású rendszert Szamoában, csupán napelemmel. A sziget energiaellátása korábban dízel üzemanyagra támaszkodott.

A Puerto Rico energiaellátásra irányuló javaslat felkeltette a szigetet kormányzó Ricardo Rosselló érdeklődését, aki felvette a kapcsolatot Muskkal. Azt is felvetette, hogy a sziget felszerelése lehet egy napelem “zászlóshajó projekt” a cégnek.

A múlt héten a Honvédelmi Minisztérium bejelentette, hogy Puerto Rico lakosságának mindössze 5,4 %-ának van villamos energia ellátása. A szigeten csak 14 kórházban van áram. A további 51 intézményben megrongálódott a rendszer és áramfejlesztőket igényel.

Így ragyogott a sziget a júliusi éjszakában

Mindössze ennyi fény maradt szeptemberre, Irma átvonulása után

Puerto Rico tisztviselői azt mondják, hogy négy-hat hónapra van szükség, hogy a sziget elektromos hálózatát teljesen helyreállítsák.

Már a vihar rombolását megelőzően Puerto Rico energiahálózata már szembe kellett nézzen a szomorú valósággal. Az infrastruktúra elavultsága miatt folyamatosan áramkimaradások voltak. A szigeten legutóbb – nem is olyan régen – 2016-ban volt három napos áramszünet.

Pénzügyi nehézségek is akadtak a hálózat karbantartása során. A Puerto Rico-i villamos energia szolgáltató vállalat már Maria előtt 9 milliárd dolláros adóssággal rendelkezett.

A projektet mind a szövetségi kormánynak, mind a sziget kormányának, valamint a kereskedelmi érdekelteknek jóvá kell hagynia.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.