Pusztító hurrikán ér partot ezekben az órákban Louisianában

2021. augusztus. 29 13:23

4-es erősségű rendszerré fejlődött a Mexikói-öbölben Ida, várhatóan katasztrofális állapotokat hagy maga után a szárazföldön.

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (National Oceanic and Atmospheric Administration – NOAA) magyar idő szerint vasárnap déli közlése alapján az Ida elnevezést viselő hurrikánban mért állandó szél elérte a 230 km/órás sebességet, és pusztító, a Saffir-Simpson-skála szerinti 4-es kategóriájú hurrikánként ér partot a Mexikói-öböl partvidékén a következő órákban. Életveszélyes, akár 5 méteres viharhullámokat gerjeszthet, potenciálisan katasztrofális szélkárok keletkezhetnek és árvíz is sújthatja a térséget. A hurrikán a szárazföldre érkezve is csak lassan veszít erejéből, jó eséllyel az elmúlt másfél évszázad legpusztítóbb viharaként tarthatjuk majd számon a térségben.

Az Ida hurrikán helyzete vasárnap, magyar idő szerint 13 órakor. Forrás: NOAA National Hurricane Center

Ida várható útvonala és az előrejelzett szélsebességek a partot érést követően. Forrás: NOAA NWS National Hurricane Center

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Fronthatásra nem kell számítani. Holnap érkezik a következő front. A parlagfűre érzékenyek számíthatnak az allergiás tünetek megjelenésére, tapasztalhatnak orr- és szájnyálkahártya viszketést, orrfolyást, tüsszögést, szemviszketést.

A légnyomás emelkedik.