Rég kihalt állatok bukkannak elő az olvadó permafroszt jegéből

2022. március. 12 15:34

Az éghajlatváltozás következtében előkerülő, több ezer éves maradványok több szempontból is történelmi jelentőségűek.

Az elmúlt években az éghajlatváltozás hatására jelentős mértékű jégolvadás indult meg a Föld örökké jéggel borított tájain, ezzel párhuzamosan letűnt földtörténeti korok valaha élt lényei kerülnek elő. A permafroszt jegébe zárt, rég kihalt állatok sok esetben szinte teljesen ép állapotban aludták végig az elmúlt évezredeket. Az intenzív olvadásnak indult jégmező igazi időutazásra hívja a régészeket: sok esetben az állatok szőrzete, fogai, bőre, izomszövetei és belső szervei is épek maradtak, sőt, DNS-ük is sértetlen.

Bár az előbukkanó, sok esetben 20-40 ezer éves maradványok valóban páratlan értéket képviselnek, hiszen általuk testközelbe kerül a Föld történelme, mégis egy igen aggasztó folyamat részét képezik. A permafroszt jegében megkötött formában jelen lévő, igen nagy mennyiségű metán és szén-dioxid az éghajlatváltozás miatt a jég olvadásával a légkörbe kerül, mely tovább súlyosbítja a már megindult folyamatokat. Másfelől a jelen kor számára kevéssé ismert kórokozók, vírusok is újra megjelenhetnek.

Mindezek tükrében csodálattal vegyes aggodalommal mutatjuk be az alábbi gyűjteményt az elmúlt évek legjelentősebb leletei közül.

2017-ben és 2018-ban két mumifikálódott barlangi oroszlán került elő, a képen látható, Sparta névre keresztelt kölyök eddig a legjobb állapotban megtalált lelet. Sparta hozzávetőleg 28 ezer éves, míg társa, Boris több mint 44 ezer éves.

Forrás: Centre for Paleogenetics/Love Dalén; AccuWeather

2016-ban találták ezt a szürke farkas kölyköt, mely a pleisztocén időkből származó lelet. A Zhur nevet kapta.

Forrás: Government of Yukon; AccuWeather

Szibériában, a Verhojanszk régióban találták ezt a 42 ezer éves csikót, melynek belső szervei is épen maradtak, sőt, folyékony vér és vizelet is volt a testében.

Forrás: North-Eastern Federal University; AccuWeather

Yuka, a 39 ezer éves, Szibériában talált fiatal gyapjas mamut. A belőle kinyert sejtekben a tudósoknak sikerült újjáéleszteni a sejtaktivitást.

Forrás: Kazuhiro Nogi/AFP via Getty Images; AccuWeather

Ez a 24 ezer éves édesvízi mikroorganizmus a késő kőkorszak óta a szibériai permafrosztban szundikált – egészen addig, amíg fel nem ébresztették álmából. A kutatók legnagyobb meglepetésére életre kelt.

Forrás: Soil Cryology Laboratory; AccuWeather

Nyitókép forrása: chemistryworld.com

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás csökken.