Rég volt ilyen hideg téli olimpián

2018. január. 28 10:59

A világ minden tájáról érkeznek PyeongChangba, Dél-Koreába a résztvevők február 9-től február 25-ig a huszonharmadik téli olimpiai játékokra.

Ez hosszú évek óta a leghidegebb város, amelyben megrendezik a téli olimpiát. Azon a szélességi körön, ahol PyeongChang fekszik, az egyik leghidegebb helynek számít a Földön. Jóval hidegebbnek fogják érezni a résztvevők, mint a 2014-es Szochiban rendezett oroszországi olimpiát, amely a történelem legmelegebb klímájú téli olimpiai helyszíne volt. A 2010-es téli olimpia Vancouverben szintén rendkívül meleg volt. A whistleri síközpontban, ahol a rendezvényt tartottak, a hőmérséklet 10 fokkal melegebb volt a megszokottnál. Legutóbb, a norvégiai Lillehammerben, 1994-ben megrendezett játékok időjárása volt hidegebb a dél-koreainál.

A PyeongChang rendezői fel vannak készülve, hogy a kemény hideg problémát jelenthet, különösen a szabadtéri PyeongChang Olimpiai Stadionban, ahol a nyitó és záró ceremóniák kerülnek megrendezésre.

A hideg ellenére a február általában nem jár sok hóval PyeongChangban, habár a játékok során még várható némi friss hó.

Az időjárás nagy hatással volt az elmúlt téli olimpiákra, esetenként a kedvezőtlen hó és jég viszonyok miatt eseményeket kellett elhalasztani.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.