Rekord erősségű széllel vonult át a vihar Budapesten

2021. augusztus. 16 21:50

Szélvihar kíséretében vonult át a zivatarrendszer a főváros felett. Budapest-belterület állomáson 91 km/órás széllökést regisztrált az OMSZ.

Vasárnap este észak felől egy hidegfront súrolta hazánkat. A front előtt már napközben is pattantak ki záporok, illetve zivatarok. Az éjszakai órákban Budapesttől nyugatra egy zivatarlánc is kialakult, amelyet átvonulása során többfelé felhőszakadás, illetve erős, helyenként viharos széllökés kísért. A Nagykanizsa-Miskolc vonal 50 kilométer széles sávjában többfelé 70-80 km/órás széllökéseket okozott. A legerősebb széllökést azonban a fővárosban regisztrálta az Országos Meteorológiai Szolgálat. Budapest, II. kerületi mérőállomásukon új napi szélrekord is született, 91 km/órás (25,4 m/s) maximális széllökést rögzített a műszer. A korábbi, napi legnagyobb széllökés 79 km/óra (22 m/s) volt, amelyet 1968-ban, mértek ezen a napon, Budapest-Pestszentlőrincen.

Térkép forrása: met.hu

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás csökken.