Rekord gyorsasággal olvad az Antarktisz jege

2017. március. 02 7:55

Igazolta az Antarktisz hőmérsékleti rekordjait jegyző archívum adatait a Meteorológiai Világszervezet.

A szervezet nem új méréseket végzett, hanem az eddigi eredményeket ellenőrizte és tette hivatalossá.

Az ilyen hőmérsékleti rekordok felméréseinek végzése, dokumentálása és igazolása a WMO klimatológiai bizottságának (CCI) feladata. A CCI egy klimatológusokból és meteorológusokból álló nemzetközi értékelő bizottságot hozott létre az Déli-sarkvidék hőmérsékleteinek mérésére, hogy megerősítsék a régió szélsőséges mérési eredményeit.

Az ellenőrzéssel megerősítették, hogy az eddigi legmagasabb hőmérsékleti rekord 19,8 Celsius-fok, melyet 1982. január 30-án mértek a Signy-szigeten lévő kutatóállomáson – közölte szerdán a WMO.
A legalacsonyabb hőmérsékletet 1983. július 21-én mérték: mínusz 89,2 Celsius-fokot az Antarktisz központi részén lévő orosz Vosztok kutatóállomáson. Az Antarktisz mintegy 4,8 kilométeres vastag jégtakarója a világ ivóvízkészletének 90 százalékát tartalmazza. Ha mindez felolvadna, a tenger vízszintje hatvan méterrel emelkedne.

A világ egy régiója sem melegszik olyan gyorsan, mint az Antarktisz északnyugati része, Dél-Amerikához közel: az elmúlt ötven évben csaknem 3 Celsius-fokkal lett melegebb. A nyugati part gleccserei ötven éve zsugorodnak, különösen az elmúlt 12 évben erősödött fel ez a folyamat.

“Valószínű, hogy előfordultak ezeknél is nagyobb hőmérsékleti szélsőségek az antarktiszi régióban, csak azokról nem készültek mérések” – írja a WMO.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás