Rekordmeleg volt az év első féléve

2024. július. 03 9:46

Összességében az átlagnál melegebb és csapadékosabb volt a június hazánkban, de területileg jelentős különbségek adódtak az országhatáron belül. Az első félévünk azonban minden eddigit felülmúlt.

Hazai szinten a június végre nem folytatta a legmelegebb hónapok dobogós sorozatát. Bár az 1991-2020-as átlagnál 1,8 fokkal magasabb volt a június havi középhőmérséklet (21,6 fok) Magyarországon a HungaroMet mérései szerint, ez ezúttal az ötödik helyre volt elég. 

Csapadék szempontjából az ilyenkor szokásosnál nagyjából 15%-kal több esett (82,8 mm), viszont mivel sok volt a záporos csapadék, területileg nagyon változékony az eloszlása. A legszárazabb helyeken a 30 mm-t is alig érte el, de volt olyan térség, ahol a 150 mm-t is meghaladta. 

Mindezek ellenére egy rekord így is született: a mérések kezdete óta nem volt még ilyen meleg első félév, mint 2024-ben. Az 1991-2020-as átlaghoz képest 2,9 fokkal volt melegebb az év első hat hónapjának átlaghőmérséklete (11,9 °C), amelyhez a rendkívül enyhe február nagyban hozzájárult. 
Forrás és képek: HungaroMet Facebook
Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.