Rekordot döntött az üvegházhatású gázok koncentrációja

2023. november. 19 13:07

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) legújabb közleménye szerint 2022-ben rekordszintre emelkedett a Föld légkörében hőt megkötő üvegházhatású gázok (ÜHG) koncentrációja.

Az üvegházhatású gázok koncentrációjának növekedése elsősorban a különféle emberi tevékenységek miatt elégetett fosszilis tüzelőanyagokhoz köthető.

Ez a globális átlaghőmérséklet további emelkedéséhez, a tengerszint emelkedéséhez, a gleccserek olvadásához, valamint a szélsőséges időjárási események gyakoriságának és intenzitásának növekedéséhez vezet, mint például a heves esőzések, a hirtelen áradások, a trópusi ciklonok és a hőhullámok.

A szén-dioxid (CO2), amely a legfontosabb ÜHG, globális átlagos koncentrációja 2022-ben először érte el a 417,9 ppm-t. Ez az érték 50 százalékkal magasabb az iparosodás előtti szintnél. Ezek (a koncentrációs szintek) 2023-ban tovább növekedtek” – áll a Meteorológiai Világszervezet (WMO) sajtóközleményében.

Legutóbb 3-5 millió évvel ezelőtt volt ilyen szinten a CO2-koncentráció, amikor a Föld átlaghőmérséklete 2-3 Celsius-fokkal volt melegebb, a tengerek szintje pedig 10-20 méterrel volt magasabb a mainál.

A CO2-szint növekedési üteme az elmúlt évben valamivel alacsonyabb volt, mint 2021-ben. “Ez valószínűleg a szénciklus természetes, rövid távú változásaiból és az ipari tevékenységek következtében fellépő új kibocsátások növekedéséből fakadt” – állítja a WMO.

Ennek a CO2-nak körülbelül az 50 százaléka a légkörben marad, ami globális felmelegedést okoz. Körülbelül 25 százalékát az óceánok szívják fel, ami az óceánok elsavasodását okozza, ami káros a tengeri növényekre és állatokra. További 25 százalékot a szárazföldi ökoszisztémák, például az erdők nyelnek el. 

A másik két fő ÜHG – a metán és a dinitrogén-oxid – koncentrációja is nőtt 2022-ben. A metán, amely a légkörben a második legmagasabb koncentrációval rendelkezik, elérte az 1923 ppb-t.

A dinitrogén-oxid, amely a harmadik legmagasabb koncentrációval rendelkezik a légkörben, elérte a 335,8 ppb-t. 2021 és 2022 között volt a legnagyobb éves növekedés. A gáz 300-szor erősebb a hő megkötésében, mint a CO2.

A CO2 a globális felmelegedést okozó hatás 64 százalékáért, míg a metán 16 százalékáért és a dinitrogén-oxid 7 százalékáért felelős.

„Amíg a kibocsátás folytatódik, a CO2 továbbra is felhalmozódik a légkörben, ami globális hőmérséklet-emelkedéshez vezet. Tekintettel a CO2 hosszú élettartamára, a már megfigyelt hőmérsékleti szint több évtizedig fennmarad, még akkor is, ha a kibocsátást gyorsan nettó nullára csökkentik” – áll a WMO sajtóközleményében.

„A tudományos közösség évtizedek óta tartó figyelmeztetései, több ezer oldalas jelentések és több tucat klímakonferencia ellenére még mindig rossz irányba haladunk” – mondta Petteri Taalas, a WMO főtitkára sajtótájékoztatójában.

Taalas azt is hozzátette, hogy „a társadalmi-gazdasági és környezeti költségek szárnyalni fognak. Sürgősen csökkentenünk kell a fosszilis tüzelőanyagok fogyasztását.”

A WMO közleményében a légköri ÜHG-koncentráció monitorozásának további javításának fontosságáról is szó esett. A szervezet szerint még mindig sok a bizonytalanság, a szén-dioxid óceán, a szárazföldi bioszféra és a permafrost területek közötti mozgásában.

A Global Greenhouse Gas Watch (GGGW) segíthet megérteni és feloldani ezeket a bizonytalanságokat. Az ellenőrző testületet májusban hagyta jóvá a WMO.

„Ezek a bizonytalanságok azonban nem akadályozhatják meg a cselekvést. Ehelyett a rugalmas, alkalmazkodó stratégiák szükségességét és a kockázatkezelés fontosságát emelik ki a Net-Zero felé vezető úton és a Párizsi Megállapodás céljainak megvalósításában. Az üvegházhatású gázok áramlására vonatkozó pontos, időszerű és használható adatok biztosítása egyre kritikusabbá válik” – mondta a WMO.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás