Rendkívüli meleg tombol a Közel-Keleten

2019. május. 25 14:21

Régen nem tapasztaltak ilyen meleg időjárást május végén a Közel-Keleten, Izraelben emellett veszélyes erdőtüzek is pusztítanak.

A Tel-Avivot Jeruzsálemmel összekötő autópálya csütörtökön zárva volt az autóforgalom elől, mivel az útszakasz közelében lángolt az erdő. Többen megsérültek a tűzben, de haláleset szerencsére nem történt. A tűz mellett rendkívüli meleget is mértek Izraelben, Tel-Avivban 44 fokig emelkedett a hőmérséklet csütörtökön, de pénteken sem volt sokkal enyhébb az idő 42 fokkal. Ilyenkor arrafelé 28 fokos a szokásos maximum hőmérséklet.

Az első hőhullám Egyiptom északi részén bolt a legerősebb, csütörtökön Kairóban 45,6 fokot mértek. Szintén rendkívül meleg volt Törökországban, ott 42 fokig emelkedett a hőmérséklet.

A nagy meleg vasárnapra mérséklődik a térségben, jövő héten már nem várhatók rendkívül magas hőmérsékleti értékek.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Kellemes, frontmentes, kora őszi időben van részünk. Jelentős változásra egészen hétfőig nem kell számítani. Napközben még meleg idő várható, hajnalban azonban már tapasztalhatjuk, hogy itt az ősz második fele. A hűvös hajnalok miatt öltözködjenek rétegesen. A Kisalföldön megélénkül a szél, ami ott csökkenti a hőérzetet. Az ország más tájain a sok napsütés miatt jobb lesz a komfortérzet. Aki teheti, töltsön sok időt a szabadban. Ilyenkor még feltölthetjük a télre D-vitamin készleteinket.

A légnyomás csökken.