Rendkívüli meleg tombol a Közel-Keleten

2019. május. 25 14:21

Régen nem tapasztaltak ilyen meleg időjárást május végén a Közel-Keleten, Izraelben emellett veszélyes erdőtüzek is pusztítanak.

A Tel-Avivot Jeruzsálemmel összekötő autópálya csütörtökön zárva volt az autóforgalom elől, mivel az útszakasz közelében lángolt az erdő. Többen megsérültek a tűzben, de haláleset szerencsére nem történt. A tűz mellett rendkívüli meleget is mértek Izraelben, Tel-Avivban 44 fokig emelkedett a hőmérséklet csütörtökön, de pénteken sem volt sokkal enyhébb az idő 42 fokkal. Ilyenkor arrafelé 28 fokos a szokásos maximum hőmérséklet.

Az első hőhullám Egyiptom északi részén bolt a legerősebb, csütörtökön Kairóban 45,6 fokot mértek. Szintén rendkívül meleg volt Törökországban, ott 42 fokig emelkedett a hőmérséklet.

A nagy meleg vasárnapra mérséklődik a térségben, jövő héten már nem várhatók rendkívül magas hőmérsékleti értékek.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.