Rendkívüli melegedés zajlik Kelet-Európában a következő napokban

2019. november. 15 17:24

Míg Kelet-Európában 8-12 fokkal is melegebb lehet a megszokottnál a következő napokban, nyugaton akár 8 fokkal átlag alatt maradhatnak az értékek.

A jelenlegi időjárási helyzet továbbra is rendkívül enyhe időt eredményez a Balkán-félsziget keleti részén, Kelet-Európában és Oroszország nyugati területein. Mindez az előttünk álló hétvégén és a jövő hét első napjaiban is így marad. Déli széllel erős meleg advekció zajlik a mediterrán térségből Kelet-Európa és Oroszország nyugati része felé. A melegedés vasárnap és hétfőn tovább fokozódik, az enyhe légtömegek fokozatosan elárasztják a Balti régiót és Skandinávia egyes részeit is, majd a jövő hét közepe felé fokozatosan lecseng a melegedés. A normálnál akár 12 fokkal is magasabb délutáni hőmérsékleteket mérhetünk majd.

Míg keleten a megszokottnál jelentősen enyhébb az idő, Nyugat-Európában egy markáns ciklon alakítja az időjárást, intenzív havazást okozva Walesben és Reading térségében. A következő napokban többfelé 4, de akár 8 fokkal is hidegebb lehet a normálnál.

A hőmérséklet eltérése az átlagtól szombaton (12 UTC)

Vasárnap

Hétfő

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az északi országrészen vonul át a hidegfront. Ott változékonyabban alakul az időjárás. Délen marad a hőség. Ilyenkor megszaporodnak a rosszullétek. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A légnyomás emelkedik.