Sándor, József, Benedek, késve hozzák a meleget

2019. március. 16 13:01

Március közepén, a tavaszi napéjegyenlőséggel egy időben, a népi hiedelem szerint megérkezik a jó idő. Sándor, József, Benedek, zsákban hozzák a meleget. Lássuk, idén igaz lesz-e a jövendölés.

A három jeles nap közül kiemelkedik József napja, március 19. szokásokban, hiedelmekben. Magyarország bizonyos vidékein élő hagyomány szerint a madarak ezen a napon szólalnak meg, mert „Szent József kiosztotta nekik a sípot”. Nemcsak időjárás- és termésjóslás fűződik ehhez a naphoz, hanem haláljóslás is. A József-napi rossz idő sok halottat ígér arra az esztendőre. József napja a méhek kasból való kieresztésének meghatározott ideje. Azt tartják ma is, hogy ezen a napon érkeznek meg a téli időszakot melegebb éghajlaton töltő fecskék. A magyar népi időjárás megfigyelés szerint Benedek napján, március 21-án, legkésőbb biztosan beköszönt a tavasz. Idén Sándor napján éppen egy hidegfront vonul át hazánk felett. Átlagosnál enyhébb időre már csak a Tiszántúlon számíthatunk. József és Benedek napján a 12, 13 fokos nappali hőmérséklet nagyjából megfelel az ilyenkor szokásos értékeknek. Az újabb jelentős melegedés a jeles napok elmúltával, jövő hét végén következik be. Akkor már ismét 20 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet nappali órákban.

Sándor, március 18, hétfő

  • Északnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, de az Alföldön még több órára kisüthet a nap. Napközben a Dunántúlon több helyen, az Északi-középhegység területén helyenként alakulhat ki eső, záporeső, majd késő este már délkeleten is lehet csapadék.
  • A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5 és 10, a legmagasabb nappali hőmérséklet 7 és 18 fok között valószínű, északnyugaton lesz napközben a hűvösebb, délkeleten a melegebb.

 

József, március 19, kedd

  • Többnyire erősen felhős idő várható, szórványosan valószínű eső, záporeső. Északnyugaton a nap második felében már nagyobb területen szakadozhat, csökkenhet a felhőzet, itt a legkisebb a csapadék esélye.
  • A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és +6, a legmagasabb nappali hőmérséklet 9 és 14 fok között valószínű.

 

Benedek, március 21, csütörtök

  • Általában kevés lesz a felhő, sok napsütésre számíthatunk, csapadék nem várható.
  • A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és +2, a legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 15 fok között valószínű.
Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.