Sarkvidéki hideg árasztja el a kontinens jelentős részét

2019. április. 09 10:02

Az enyhe, tavaszi időnek kontinensünk nagy részén egy időre búcsút inthetünk, ugyanis észak felől nagy mennyiségű hideg levegő tör utat magának dél felé.

A következő napokban jelentős átalakuláson megy át Európa időjárása. Kedden még Európa déli és középső területei fölé enyhe levegő érkezik a Földközi-tenger térségéből. A délutáni órákban ismét többfelé alakulnak ki nyárias záporok, zivatarok. Látszik azonban már az északról érkező hideg, amely estére elfoglalja Lengyelországot, illetve Németország északi részét.

Az alábbi térképen látható, hogy a hideg nagy részétől hazánkat megvédik az Alpok és a Kárpátok hegyvonulatai. Északnyugat-Európában viszont kora tavaszi, szeles, hűvös idő köszönt be több napra. Sok helyen a hőmérséklet a 10 fokot sem éri el a délutáni órákban. A lehűlést legkevésbé Bulgáriában és Romániában fogják érezni.

A hétvégére átmenetileg megszűnik a hideg levegő utánpótlása, lassú melegedés kezdődik a kontinens nagy részén. A hőmérséklet azonban továbbra is néhány fokkal az átlagos alatt alakul. Kivételt képe ez alól az Ibériai-félsziget, ahol vasárnapra markáns melegedés következik be.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Melegfront

Tegnap az esti órákban nyugat felől egy melegfront érte el hazánkat. A magasban beáramló meleg levegő csak a nagyon érzékenyeknél okozhat esetleg panaszokat. Zivatarok környezetében izgatottság és asztmatikus panaszok kialakulhatnak. A déli órákban erős UV sugárzásra kell számítani. A csalánfélék virágporának mennyisége közepes-magas szinten várható.
A légnyomás alig változik.