Sarkvidéki hideg árasztja el Közép- és Kelet-Európát

2020. március. 19 9:40

A napos, kellemes időben nehéz elképzelnünk, hogy néhány napon belül a tél visszatérésére kell felkészülnünk. Az alábbiakban bemutatjuk, milyen várható forgatókönyv szerint változik meg időjárásunk.

Jelenleg Európa nagy része fölé az ilyenkor szokásosnál még több fokkal melegebb levegő áramlik. A hőmérséklet délutánonként helyenként a 20 fokot is meghaladja, amely inkább április második felében jellemző térségünkben. A meleg időért egy hatalmas kiterjedésű anticiklon a felelős, amely elfoglalja kontinensünk déli és középső harmadát. Az időjárási helyzet csütörtökön és pénteken még nem változik számottevően.

A kellemes, meleg, napos időjárás azonban már nem tart sokáig ugyanis péntek este észak, északkelet felől nagy mennyiségű, sarkvidéki eredetű levegő indul meg a Földközi-tenger irányába. A Kárpát-medencébe szombat reggel érkezik meg a hűvösebb levegő. Lesznek olyan tájai az országnak, ahol reggeltől folyamatosan csökkenni fog a hőmérséklet. Délen még akár 17, 18 fokig is felmelegedhet a levegő, az északi megyékben azonban nagy területen már 10 fok alatt marad a maximum. Eleinte még esőre kell számítani, majd szombat estétől egyre nagyobb területen havazásba vált át a halmazállapot.

Hétfőre virradó éjszaka a lehűlést okozó markáns hidegfront elhagyja hazánkat, de a hideg levegő beáramlása továbbra is folyamatos lesz.

Hétfőn napközben az országban már nagy területen 5 fok alatt marad a csúcshőmérséklet, hajnalban pedig mindenütt fagyra kell számítani. Az erős, helyenként viharos szél tovább rontja hőérzetünket.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.