Segíthet a faültetés a klímaváltozás elleni küzdelemben?

2021. március. 21 11:57

Az EU további 30 milliárd fát kíván ültetni 2030-ig. Célja a biodiverzitás fokozása, de sokan úgy vélik, hogy a fák ültetése hatékony eszköz az éghajlatváltozás elleni küzdelemben is.

Az észak-olaszországi Cremona városában a fák csak most kezdenek felébredni téli álmukból. Mostantól őszig minden nap szívják a szén-dioxidot a légkörből. A fában raktározott szén mennyisége viszonylag könnyen kiszámítható. Egyetlen fa körülbelül egy tonna szenet képes megtartani.

Egy átlagos európai polgár évente 5–7 tonna szén-dioxidot bocsát ki, így elméletileg egy ember hatásának kompenzálásához 5–7 fára van szükség. A szén felszívódása azonban nem minden erdőben egyenlő. A mennyiség a fa típusától, környezetétől és az erdő kezelésétől is függ.

A fiatal fák szén-dioxid abszorpciója

A fiatal kereskedelmi ültetvények, jó szén-dioxid-elnyelőknek számítanak. Egy fiatal kereskedelmi ültetvény olyan szálfát ad, amelyből majd tartós termékek készülnek. Ezekben a termékekben, ebben a biomasszában tárolódik a szén, ami 12 éven keresztül rögzült,  és amely máskülönben a légkörben lenne.

A jól kezelt erdők és vizes élőhelyek reményt nyújthatnak a szén sok évtizedes tárolásával kapcsolatban. De a szakértők szerint figyelembe kell vennünk bizonyos prioritásainkat. Meg kell állítanunk az erdőirtást, értékelnünk kell a már meglévő erdőket, és más módszereket kell találnunk a kibocsátás csökkentésére, nem pedig új fák ültetésére kell hagyatkoznunk.

Nem kell aggódnunk a fák ültetése miatt, mert ezek segítenek abban, hogy “zöldebbek” legyünk. Ipari szempontból először el kell köteleznünk magunkat a lehető legnagyobb mértékben az innovatív technológiák, a kevésbé szennyező és jobban teljesítő szabványok elfogadása érdekében. Ha ez nem történik meg, akkor aggódhatunk azért is, hogy kompenzáljuk azt, amit nem tudtunk csökkenteni. Több fa telepítése nem lehet a kiindulópont az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.