Sohasem láthattunk még ilyen pusztító tájfunt áprilisban

2021. április. 19 15:05

Az utóbbi években egyre inkább felmelegedő óceán a trópusi ciklonokat is több energiával látják el. Újabb példáját láthatjuk, hogy mi vár ránk a klímaváltozás által.

A Surigae névre keresztelt tájfun vasárnapra a legerősebb, 5-ös fokozatú viharrá erősödött. A legerősebb széllökések a 300 km/órát is meghaladták, a középpntjában a légnyomás 888 hpa-ig csökkent. Ilyen erősségű tájfunt még soha nem regisztráltak áprilisban a megfigyelések kezdete óta. Ezzel a 2015-ös szezonban kialakult Maysak tájfunt utasította maga mögé.

A mérések műholdas megfigyelések által készültek, ugyanis Délkelet-Ázsiában a tájfunokban nem végeznek repülőgépes méréseket, mint ahogy a NOAA teszi az Atlanti-óceán hurrikánjai esetében. Így pontos értéket nem tudunk, Lehetséges, hogy a 300 km/órás szélsebességgel még alá is becsülték a tájfun valós erősségét.

A Surigae szupertájfun az első az északi féltekén, amelyben a légnyomás 900 hPa alá csökkent a május elsejét megelőző időszakban. A tudományos magyarázatok szerint a korábbi évtizedekhez képest tavasszal hamarabb felmelegedő tenger okozza Délkelet-Ázsiában a trópusi ciklonok ilyen gyors fejlődését. A Csendes-óceán nyugati részén a tenger felszínének hőmérséklete idén tavasszal nagyon meleg, sőt a az Indai-óceánon is találhatunk rendkívül magas hőmérsékletet. A tengerfelszín többfelé 30 fok feletti, de az Andamán-tengeren 31 fok feletti hőmérséklet is megfigyelhető.

Az ilyen óceáni körülmények erősen támogatják a trópusi ciklonok robbanásszerű fejlődését, ahogy az történt a Surigae szupertájfun esetében is.

A trópusi ciklon legpusztítóbb része várhatóan szerencsére elkerüli a Fülöp-szigeteket északi területeit, ugyanakkor heves esőzések, földcsuszamlások előfordulhatnak Luzon szigetén.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sok lesz a felhő a Kárpát-medence felett, ezért a hőség sem lesz annyira tikkasztó és az UV sugárzást is mérsékli a borult idő. A nap második felében fülledtté válik az idő, mert nedvesebb légtömeg érkezik.

A légnyomás csökken.