Sorban dőlnek a hőmérsékleti rekordok

2018. február. 28 8:11

A hét első napjaiban újabb hőmérsékleti rekordokat hozott a szibériai légtömeg. Hétfőn a budapesti, kedden pedig az országos és a fővárosi rekord is megdőlt.

Hétfőn a legalacsonyabb maximum-hőmérsékletet hazánkban ezen a napon eddig is Kékestetőn mérték, 1986-ban, és ezúttal ismét csupán -11,4 fokig emelkedett a hőmérséklet, tehát rekordbeállítás történt.
Budapesten viszont meg is dőlt a hidegrekord: az 1986. február 26-án, Budapest Széchenyi-hegy állomáson mért -5,0 fok -6,7 fokra változott, amit a János-hegyen regisztrált az OMSZ.

Kedden országosan és Budapesten is megdőlt a maximum rekord. Ilyen alacsony maximumot ezen a napon még nem mértek. Országosan a legalacsonyabb csúcshőmérséklet eddig -11,1 fok volt, amelyet 1971-ben Kékestetőn mérték. Az új rekord is kékestetői, -12,8 fok.
Budapesten eddig a legalacsonyabb maximum -5,0 fok volt, ezt 1986-ban a Széchenyi-hegyen regisztrálták. Kedden Budapesten több állomáson ennél hidegebbet mértek. Budapest belváros -5,1, Budapest Lőrinc -5,5, Budapest Ferihegy -5,7, Budapest János-hegy völgy -7,4, Budapest János-hegy -8,2 fokot jelentett. Ez az utóbbi az új rekord.

Várhatóan egészen csütörtökig folytatódik a hőmérsékleti csúcsokat döntögető hideg, aztán a hét vége felé fokozatos enyhülés kezdődik.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.