Sóvirágok nyílnak a Föld egyik legforróbb területén

2021. szeptember. 09 21:47

A Death Valley Nemzeti Parkban gyakran 50 foknál is melegebb van, az éves csapadék kevesebb 50 milliméternél. A szélsőséges éghajlat dacára számos állat és növényfaj otthona a táj, mely természeti csodákat is rejt.

Különleges látványban lehet része azoknak, akik ebben az időszakban a kaliforniai Death Valley Nemzeti Parkba látogatnak: a sivatagos völgy dombjain “sóvirágok” nyílnak, melyek fehérre festik a tájat. A Föld egyik legforróbb területén mintha hó borítaná a felszínt – van humorérzéke a természetnek. A jelenség magyarázata kevésbé drámai, és a havazáshoz sincs köze:  némi esőt követően a csapadék beszivárog a talajba és feloldja a felszín alatt lévő sókat. Mikor az esővíz elpárolog, az oldott sókat a kapilláris hatás a felszínre húzza, friss, ragyogó fehér sókérget hagyva maga után.

A jelenség ritkának számít, létrejöttében három tényező játszik kulcsszerepet: egyenletesen eloszló csapadék télen és tavasszal; szárító szelek hiánya és persze a meleg.

Forrás: Death Valley Nemzeti Park Facebook

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Melegfront

A holnap érkező hidegfront előtt meleg levegő áramlik a Kárpát-medencébe. Alvászavar, emésztési panaszok puffadás elfordulhat. Zivatarok környezetében az allergiások panaszai fokozódhatnak. A parlagfű és a pázsitfűfélék virágzása okozza jelenleg az allergiások kellemetlen tüneteit.

A légnyomás nem változik.