Súlyos árvizek pusztítanak Quebecben, több ezer embert költöztettek ki

2017. május. 08 11:43

A szakadatlan esőzések miatt súlyos árvizek alakultak ki a kelet-kanadai Quebec tartományban, közel 1900 ember kellett elköltöztetni 126 településen - közölte helyi idő szerint vasárnap a rendőrség.

Közleménye szerint mintegy 1200 katonát vezényeltek az árvíz sújtotta térségbe.

Az egyik legsúlyosabban érintett település a Montrealtól nyugatra fekvő Rigaut városa, ahol szükséghelyzetet hirdettek. Hans Gruenwald polgármester szerint a város egyes részein kötelezővé tették a lakosság kitelepítését, a tűzoltók házról-házra járnak, hogy bebizonyosodjanak arról, mindenki elhagyta a veszélyeztetett területeket.

Montrealban is szükséghelyzetet hirdettek, miután három védőgát is engedett a víz nyomásának az északi Pierrefonds-Roxboro városrészben. A kanadai nagyvárosban eddig 220 embert költöztettek ki otthonából. Denis Coderre polgármester szerint erővel telepítik ki azokat, akik nem engedelmeskednek az evakuációs rendeletnek.

A szomszédos Ontario tartományban is bajok vannak a heves esőzések miatt, de ott stabilizálódni látszik a helyzet. Ralph Goodals közbiztonsági miniszter szerint eddig csak Quebec kért segítséget a hadseregtől, de a katonaságot – beleértve a tartalékosokat – szerte az országban készenlétbe helyezték.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.