Súlyos következményei lehetnek a Golf-áramlat lassulásának

2018. április. 14 13:49

Egy új tanulmány megállapította, hogy a Golf-áramlat az elmúlt 1.600 év alatt most mozog a leglassabban. Az éghajlatváltozás felelős a lassulásért.

Ha a keringés teljesen leáll, katasztrofális hatása lesz az időjárásra.

Évek óta a tudósok olyan helyet tanulmányoztak az Atlanti-óceán északi részén, amely a felmelegedést akadályozta. Most már tudják, milyen hatással van ez az átlagosnál hidegebb terület a Golf-áramlatra.

A Nature folyóiratban megjelent tanulmány szerint a Golf-áramlat most érte el leglassabb áramlását az elmúlt 1600 év alatt, és valószínű, hogy az éghajlatváltozás a bűnös. Ha ez a lassulási tendencia folytatódik, a kutatók félnek, hogy a Golf-áramlat hosszú távon leállhat, és ez katasztrofális következményekkel járna. Amerikában a keleti parton gyors tengerszint emelkedést eredményezne, szélsőséges téli időjárást Európában és még számos más hatást okozna.

Valahol van a jelenlegi rendszerben egy pont, ahol a rendszer átbillen. Még mindig nem tudjuk, milyen messzire vagy közel vagyunk ehhez a kritikus ponthoz … Ez egy feltérképezetlen terület.

A lassulás az atlanti meridionális áramlási rendszerben (AMOC) történik, ahol meleg, sós víz folyik északra, a trópusok térségéből. Innentől kezdve a víz lehűl, leereszkedik a melegebb víz alatt, és dél felé halad tovább a Golf-áramlat mentén. A lassulás azt jelenti, kevesebb víz folyik át a Golf-áramlaton.

Az AMOC a 20. század közepe óta 15 százalékos lassulást szenvedett.

A felmérés szerint a globális felmelegedés többféleképpen is felelős a lassulásért. Az egyik az, hogy annak ellenére, hogy a Grönland térségében található víz hidegebb, mint a Golf-áramlattal, dél felől érkező víztömeg, az óceán összességében már melegebb, mint 50 éve volt. Így a hideg víz, amely a meleg alá süllyedne, már nem olyan hideg, mint korábban. A tengeri jég megolvadása során az óceán vizéhez több édesvíz keveredik, ami kevésbé sűrűvé teszi, és ezért nem süllyed a mélybe olyan könnyen.
A hideg zóna mérete körülbelül 2 millió négyzetmérföldnyi területet foglal el, vagyis India és Mexikó méreteit együttesen.

Néhány tudós, akik nem vettek részt a tanulmányban, egyetértett a megállapításokkal, de mások szerint az adatok hiánya miatt szkeptikusan fogadták a vizsgálatot. A gyengülésre vonatkozó állítások elképzelhetőek, de semmilyen adat nem támasztja alá.

Egy külön tanulmány, amely szerdán megjelent a Nature folyóiratban, azt állítja, hogy az AMOC 150 éves lelassulása természetes változások eredménye, nem az ember által okozott éghajlatváltozás. De mindketten arra a következtetésre jutnak, hogy ha a lassulás bekövetkezik, és ez hatással lehet az időjárásra az elkövetkező években.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Fronthatásra nem kell számítani. Holnap érkezik a következő front. A parlagfűre érzékenyek számíthatnak az allergiás tünetek megjelenésére, tapasztalhatnak orr- és szájnyálkahártya viszketést, orrfolyást, tüsszögést, szemviszketést.

A légnyomás emelkedik.