Szélben könnyebben leégünk

2017. május. 21 13:12

Sokan azt hisszük, hogyha nem érezzük a nap égető sugarait, akkor biztonságban vagyunk és nem éghetünk le.

A napimádók számára a napsugárzás örömforrást, szép bőrt, egészséget, erős immunrendszert, D-vitamint jelent. De mindenképpen érdemes beszélni a Nap káros hatásairól is. A Napból érkező sokféle sugárzás közül az UV sugárzásnak köszönhetjük bőrünk szép barna színét. Az UV sugárzásnak több fajtája van, de barnaságunkért az UV-B tartományának köszönhetjük. A napozást azonban érdemes kompromisszumokkal élvezni! Nagyon fontos  a bőrtípusunknak megfelelő fényvédelemről gondoskodni és azt is érdemes figyelembe venni, hogy hőérzetünket mind a sugárzás, mind  légmozgás befolyásolja és meghatározza.

Nagyon veszélyes például a tóparton akár fürdés után vizes testtel kifeküdni a napra, mert a vízparton, tengerparton állandóan lengedez a szél. Testünk hőtöbbletét a bőr felszínéről a légmozgás elszállítja, így nem érezzük a bőrünket perzselő sugarakat. Akár másodfokú, hólyagos égési sérüléseket is lehet ilyen óvatlanul szerezni a tűző napon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sok lesz a felhő a Kárpát-medence felett, ezért a hőség sem lesz annyira tikkasztó és az UV sugárzást is mérsékli a borult idő. A nap második felében fülledtté válik az idő, mert nedvesebb légtömeg érkezik.

A légnyomás csökken.