Szibériai hideg Erdélyben

2017. január. 10 7:54

Nem kell több ezer kilométert utazni, ha valaki ízelítőt szeretne kapni a hírhedten embertelen időjárási viszonyairól ismert észak-ázsiai vidék téli klímájából.

Az erdélyi Kelemen-havasokban vasárnap olyan körülmények uralkodtak, hogy a hőérzet -67 fok volt. A román meteorológiai szolgálat közlése szerint a Kelemen-havasokban mért érték rekordnak számít. Az adat akkor is döbbenetes, ha az érzékelt és nem az abszolút hőmérsékletre vonatkozik.

meteorologiai-allomas-a-rekettyes-teton

Laurentiu Balint, a Kelemen-havasok egyik legmagasabb csúcsán, a 2021 méter magas Rekettyés-tetőn található meteorológiai állomás munkatársának jelentése szerint vasárnap délben az úgynevezett lehűlési mutató elérte a rekordnak számító -67 Celsius fokot.

 

A lehűlési mutató az érzékelt hőérzet egyik mértékét jelenti, és a levegő hőmérsékletét, valamint a szél hatását fejezi ki az emberi szervezet hőmérlegére. Amikor a lehűlési mutató -32 fok alá süllyed, extrém hidegről beszélünk: a vasárnap mért érték a Rekettyés-tetőn is rekordnak számít.

A Rekettyés egyébként Hargita, Maros és Suceava megyék találkozáspontját képezi. 1940-1944 között készült leírásokban és térképeken Csáky-csúcs néven szerepel, Csáky István akkori magyar politikusról kapta a nevét.
A csúcs délkeleti oldalában található a glaciális eredetű Jézer-tó.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Fronthatásra nem kell számítani. Holnap érkezik a következő front. A parlagfűre érzékenyek számíthatnak az allergiás tünetek megjelenésére, tapasztalhatnak orr- és szájnyálkahártya viszketést, orrfolyást, tüsszögést, szemviszketést.

A légnyomás emelkedik.