Szíria is belép a Párizsi Egyezménybe

2017. november. 11 14:30

Szíria is csatlakozik a Párizsi Éghajlatváltozási Egyezményhez, az Egyesült Államok így magára marad és a világon egyedüliként nem lesz részese a megállapodásnak.

Szíria bejelentette, hogy elkötelezi magát a párizsi éghajlati megállapodásban egy találkozó során Németországban.
Így az Egyesült Államok az egyetlen nemzet a világon, amely nem kötődik az egyezményhez.
Júniusban Donald Trump elnök bejelentette, hogy az Egyesült Államok a lehető leghamarabb kivonja államát megállapodásból.

A szír delegáció, a Bonnban megrendezésre került COP23 éghajlatváltozási csúcstalálkozón bejelentette, hogy az ország készen áll arra, hogy csatlakozzon az éghajlati megállapodáshoz, és írásban küldje elkötelezettségét az Egyesült Nemzetek Szervezetének. Nemrég Nicaragua is elkötelezte magát a megállapodás mellett, így Szíria és az Egyesült Államok egyedüli kívülállók voltak abban az időben.

A Párizsi Éghajlatváltozási Egyezményt 2015-ben állították össze azzal a céllal, hogy a globális hőmérséklet emelkedést legfeljebb 2 Celsius fokban korlátozzák az iparosodás előtti szinthez képest. Ez az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának éles csökkenését vonná maga után az elkövetkező években. Valamennyi nemzet elkötelezte magát a reális célok mellett. Sok fejlődő ország számára enyhébb célokat engedélyeztek. Minden elkötelezett ország egységesen vállalja, hogy csökkenti a szén-dioxid kibocsátását.

Szíria még nem nyújtotta be saját céljait.

A Fehér Házban június 1-én tartott sajtótájékoztatón Donald Trump elnök ünnepélyesen bejelentette, hogy az ország az éghajlatváltozásról szóló megállapodásból a lehető leghamarabb kilép, ami csak 2020 novemberében lehetséges.

Trump azt is elmondta, hogy az Egyesült Államok nyitott arra, hogy csatlakozzon a megállapodáshoz, ha jobb feltételekről tárgyalhat. Úgy véli, hogy a jelenlegi megállapodás rossz néhány amerikai iparág számára.

A szakértők úgy vélik, hogy a globális hőmérséklet emelkedés még mindig meghaladja a 2 fokos küszöbértéket, még akkor is, ha az Egyesült Államok újra elkötelezi magát. Ez az egyik oka annak, hogy a világ vezetői Bonnban összegyűltek a találkozókon.

 

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Tőlünk északra húzódnak a változást ígérő frontok, de nem hoznak lehűlést a Kárpát-medencébe. A forróság nagyon veszélyes a szervezetre. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat, a pázsitfűféléké országosan közepes.

A légnyomás nem változik.