Szombaton lesz a Föld órája

2020. március. 26 13:45

Március 28-án, este fél 9-től világszerte otthonok százezreiben kapcsolják le önkéntesen a nélkülözhető világítást a fenntartható életmódra való figyelemfelhívás jegyében.

2007 óta minden év márciusának utolsó szombati napján jegyzik a világ egyik legnagyobb önkéntes akcióját, a Föld óráját. Évente egyetlen órában, idén március 28-án, 20:30 és 21:30 között világszerte otthonok százezreiben lekapcsolják egy órára a nélkülözhető világítást, és áramtalanítják a legtöbb elektromos készüléket. A kezdeményezéshez rendszerint számos nagyváros is csatlakozik, tavaly már több mint 180 ország hívta fel ezen módon a figyelmet Földünk természeti értékeinek védelmére, a fenntartható életmódra: egy óra erejéig sötétbe borulnak a kivilágított látványosságok, lekapcsolnak az épületek, irodaházak díszvilágításai.

Bár a jelenlegi világjárvány jelentősen átalakítja mindennapjainkat, feladataink újjászervezése rengeteg időt és energiát követel, látnunk kell, hogy mindennapi életvitelünk stabilitása nagyban függ a minket körülvevő természeti környezettől. A járvány talán rámutathat arra is, hogy megszokott viszonyaink megváltozásához rendkívül nehéz alkalmazkodni. Bár a COVID-19 kapcsán bevezetésre kerülő szigorú szabályozások, leállás miatt jelentősen javul a levegőminőség a városokban, tisztul a levegő, mindez átmeneti állapotot jelent: az újraindulással megszokott rutinjaink is újraindulnak, a károsanyag-kibocsátásokkal együtt. A Föld órája kezdeményezés alkalmából lehetőséget kapunk, hogy átgondoljuk, miben változtathatjuk meg hétköznapi szokásainkat az élet visszarendeződésekor, a járvány lezárultával: külső szemmel, a napi rutin átalakulásával talán új szokásokat alakíthatunk ki, melyek fenntarthatónak bizonyulhatnak Földünk számára is. Mindezt akár gyermekeinkkel együtt is végezhetjük, mely jó feladat, közös időtöltés is lehet néhány óra erejéig. Aki pedig kedvet érez hozzá, a WWF március 28-án induló kihívásaiban is részt vehet.

Kép forrása: WWF Magyarország

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az északi országrészen vonul át a hidegfront. Ott változékonyabban alakul az időjárás. Délen marad a hőség. Ilyenkor megszaporodnak a rosszullétek. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A légnyomás emelkedik.