Szörfözéshez kiváló lesz az időjárás a hétvégén

2018. június. 22 8:49

A szörfözés az anya természettel szoros kapcsolatban álló sportág. Az időjárás ezen a hétvégén ideális szélviszonyokat biztosít hazánkban a sport szerelmeseinek.

Sajnos hazánk vízi sportok szempontjából nem olyan szerencsés, mint az óceán partja. A téli időszak egyértelműen kizárja a szörfözés lehetőségét. A szörfözés szezonjának azt az időszakot nevezhetjük, amikor a körülmények – beleértve az időjárást is – a legideálisabbak. Ez főleg zivatar és zápor mentes, de mégis szeles időt takar. A szélsebességet és a szélirányt mindenképpen figyelembe kell venni, mikor szörfözni indulunk. Az egyéni igények és a szörftudás két másik fontos tényező az ideális időszak meghatározásához. Amikor a fürdőzők sietve csomagolni kezdenek vagy inkább otthon maradnak, akkor kezdhetnek készülődni a szörfösök.

Most nézzük az ideális hazai helyszíneket:

  • Van egy óriási adottságunk: nálunk található Közép-Európa legnagyobb méretű tava, a Balaton. Balatonon sokkal többször van jó szél, mint a Velencei-tavon.
  • A Fertő-tó pedig még jobb, mert közel az Alpokalja, ezért gyakran fúj a hegy felől  szél.
  • A Fertő-tavon durván háromszor annyi szeles nap van egy évben, mint a Velencei-tavon. Ráadásul egyenletesebb és erősebb is a szél.
  • A sebességi szörfözéshez nem alkalmas hazánkban egyik helyszín sem, mert nagyon hullámzik.

Azoknak azonban, akik nem csak itthon szeretnének hullámlovagolni, nézzük, hogy a különböző szörfözési stílusokhoz és kategóriákhoz milyen ideális időjárási viszonyokat szükségesek. Nézzünk néhány példát:

  • Freeride / Bump and jump: Ez az egyik legközismertebb típus. Ideális esetben tizennyolc harminchat csomót keresnek, és nem specifikusak, bármi jó nekik. Bármilyen hullám, amin ugrálhatnak és bármilyen sima vízfelület a carving manővereknek.
  • Hullámszörf: A szörfözés spektrumának szélsőségese ez. A hullámlovaglás az, amikor a szörfösök a hullámokat kaszkádként használják magas ugrásokra és trükkökre, például előre- vagy hátraszaltókra. Ideális esetben huszonhárom csomós szél (plusz) hullámméret, ami négy méter magas vagy nagyobb!
  • Freestyle: A szörfözés világának gördeszkája. A sikló és forgó manőverekhez legjobb a sima víz. Körülbelül tizennyolc csomó, vagy nagyobb szél szükséges. A freestylehoz általában a legjobb, ha vízparton van egy alacsony fekvő fal, homokpad vagy földdarab, ami állandó, egyforma erősségű szelet biztosít.
  • Verseny: Ezen belül még sok kategóriát említhetnénk, ami felöleli az összes előforduló szélerősséget. Azonban az általános formula, amivel számolni lehet, az a nyolc csomós szél.

A szélerősségeket egy tipikus szörfös esetére értendő, ezért biztos lesznek kivételek. A tapasztalt szörfösök képesek lesznek a kissé eltérő feltételek mellett is ugyanúgy hullámlovagolni. A szörfözésre vonatkozó előrejelzés olyan, mint egy könyv, amit, ha megnyitsz, a tartalom ugyanaz, mégis végtelen számú különböző befejezés lehetséges. Attól függően, hogy merre jársz a szörfözés során a világban, ellenőrizd az előrejelzést, és vond le a saját következtetéseidet, mivel biztos lehetsz benne, hogy a közeledben lévő másik szörfös egy kicsit más célból érkezik!

És végül lássuk milyen szélviszonyokra számíthatunk a hétvégén:

szombat

Gomolyfelhős, napos idő várható, helyenként alakulhat ki zápor. Az északnyugati szelet több helyen erős lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 13, a legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 23 fok között valószínű.

 

vasárnap

A változó mennyiségű és vastagságú felhőzet mellett délelőtt több, délután kevesebb napsütés valószínű, helyenként eső, zápor is lehet. Az északnyugati szél a Dunántúlon élénk lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 13, a legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 23 fok között valószínű.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.