Szükséges indulás előtt a kocsi motorját felmelegíteni?

2017. október. 30 12:01

Ez az a tanács, amit a szüleitől, munkatársaitól és barátaitól hallott: Az autónak fel kell melegednie vezetés előtt a nagy hidegben. De valóban igaz ez?

A legtöbb 1995 előtt épített jármű porlasztót használt, amely a levegőt és az üzemanyagot keverte. A gépjárműipar azonban a 80-as és 90-es években váltott át egy üzemanyag-befecskendezési technológiára (injektor), ami megszüntette a porlasztó szükségességét.

Karburátorral elengedhetetlen, hogy a gépjárművet néhány percig járassuk vezetés előtt, hogy biztosítsa a motor megfelelő működését. De a modern autóknál nem a motornak kell felmelegednie, ha hideg van.
Szakértők véleménye megoszlik ebben a kérdésben. Néhányan azt mondják, hogy az autó azonnal indulhat a megengedett sebességgel. Mások úgy érvelnek, hogy az autóknak néhány percig üresen kell járniuk, hogy az olaj megfelelően áramoljon.

Az olaj a motor lételeme/vére/életforrása.
Az egyik vélemény szerint hagyjunk az autóknak 1-2 percet, mielőtt hideg időben elindulnánk. Amikor a hőmérséklet fagypont alá esik, vagy amikor elég hideg van ahhoz, hogy a szélvédők lefagyjanak, az olajnak is fel kell melegednie ahhoz, hogy simán tudjon áramolni a motorban.

A folyadékok sűrűbbek, ha hideg van, ezért a megfelelő kenéshez 60-120 másodpercig érdemes járatni a motort.
Ha nem hagyjuk megfelelően melegedni a motort, az lecsökkentheti a motor élettartamát.
A Penzoil szakértőinek más véleményük van.

Shanna Simmons a Penzoil műszaki tanácsadója azt mondta, hogy az egy városi legenda, hogy a hideg téli napokon a motoroknak üresen kell járniuk. Bár a motornak hosszabb ideig kell szivattyúznia a szélsőséges hideg hőmérsékletekben,  de ilyenkor ezredmásodpercekről beszélünk, nem percekről. A motorja sokkal gyorsabban felmelegíti az olajat, ha megfelelő sebességgel közlekedünk – nem beszélve az üzemanyag pazarlásról.

A Környezetvédelmi Ügynökség szerint az autó felmelegítése nem csak, hogy nem hasznos, de pazarlás is.
Mind az EPA, mind az Energy.gov azt mondja, egy autónak nem szabad 30 másodpercnél tovább üresben járnia. Nem csak környezetbarát, hanem költséghatékony is, ha nem járatjuk az autót feleslegesen. 30 másodpercnél hosszabb üresjáratban valójában több üzemanyagot használunk, mint ami az autó újraindításához kell.

Minden szakértő egyetért abban, hogy a vezetőknek nem szabad a vezetés első néhány percében túlhajtani az autót. Az első öt-tíz percben a sebesség nem haladhatja meg a 65 km/óra sebességet.

Címkék:, ,
Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az északi országrészen vonul át a hidegfront. Ott változékonyabban alakul az időjárás. Délen marad a hőség. Ilyenkor megszaporodnak a rosszullétek. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A légnyomás emelkedik.