Szupercella tart a főváros irányába

2017. július. 10 20:47

Most vonult át Siófokon, hamarosan eléri Székesfehérvárt a szupercella és ha nem gyengül le, akkor még a fővárost is elérheti.

Még Somogy megye déli részén alakult ki és nagy sebességgel robog északi, északkeleti irányba 80-90 km/ó-ás áthelyeződési sebességgel. Amennyiben a következő egy órában is megfelelő mennyiségű nedvességre tud szert tenni a tágabb környezetéből, akár a fővárost is elérheti este fél tíz körül. A radarképen, mint egy kicsinyke ciklonban, a szupercella meleg- és hidegfronti karja is megfigyelhető. Ahol átvonul jégeső, 80-100 km/ó-ás széllökések, és akár 20 milliméter csapadék is kísérik útját. Szintén heves zivatar tart a Tisza-tó irányába is. A zivatarokat nyomon követhetik folyamatosan frissülő radarképünkön.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az északi országrészen vonul át a hidegfront. Ott változékonyabban alakul az időjárás. Délen marad a hőség. Ilyenkor megszaporodnak a rosszullétek. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A légnyomás emelkedik.