Tájkép vulkánkitörés előtt és után

2018. május. 20 7:11

A hawaii Kilauea vulkánról készült kitörés előtti és utáni műholdképek a láva útját mutatják. A láva ellenállhatatlanul bekebelezte az épületeket, utakat és fákat.

A Hawaii Kilauea vulkán május elején tört ki. A kitörések során kiömlött láva a Pahoa közelében lévő Leilani Estates településen terjedt szét. A láva elpusztította az otthonokat, kiégette a fákat és tönkretette az utakat.

A vulkán csütörtökön újból kitört, ami újabb káoszhoz vezetett. A robbanásból származó törmelék több ezer méter magasba repült. Hamueső hullott az égből.

A por és mérges gázok légzőszervi problémákat okoznak az embereknél.

Az Associated Press által szolgáltatott új műholdas képek azt mutatják, hogy a láva nagy károkat okozott a közösségnek. Ez látszik a közel egy évvel ezelőtti műholdas képekhez képest.

Az első képen láthatók a láva által elpusztított házak, vegetáció és utak.


Az “utána” kép jobb oldalán egy kiterjedt láva mező látható.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.