Tengeri takony borítja a török tengerpartot

2021. június. 14 10:10

Vastag, csúnya barna hab, becenevén "tengeri takony" alakult ki Törökország partja mentén. A jelenségnek súlyos hatása van a környezetre, és fennáll annak a veszélye, hogy egész nyáron fennmarad.

A nyálkás anyagot, amelynek színe a tört fehértől a barnáig terjed, amely Törökország északi részén, a Márvány-part mentén gyűlik össze, tengeri nyálkának nevezik. A nyálkavirágzás a szomszédos Fekete-, és Égei-tenger partjainál is kialakulhat tavasszal és nyáron a víz hőmérsékletének emelkedésével.

A nyálka olyan szerves anyag, amelyet meleg és tápanyagban gazdag vizekben virágzó algák termelnek. A tápanyagok nagy része szennyezésből és szennyvízből származik, amelyet a tengerbe dobnak. A tengeri taknyot Törökország és Görögország partjainál először 2007-ben dokumentálták, de a The Guardian szerint az idei virágzás az eddigi legnagyobb. Sürgős intézkedések meghozatala nélkül a hab egész nyáron beboríthatja a tengert.

A vizsgálatok azt mutatják, hogy a nyálka nemcsak a felszínen van, hanem 25-30 méter mélyen is megtalálható. A nyálkahártya pusztító hatással lehet a környék tengeri élővilágára. Az algák tavasszal korlátlanul elszaporodnak, ezzel elzárhatják a napfényt, ami miatt elfogy a vízben lévő oxigén. Így az élővilág, a halak és más tengeri élőlények megfulladhatnak. Amikor a nyálka a tenger fenekére süllyed, az hatással lehet az ökoszisztémára, és mérgezheti a kagylókat és a rákokat.

A halászatot is érintette a tengeri takony kitörése. Az iszap megakadályozza a kagylók visszazáródását, miután kinyíltak. Az összes tengeri csiga halott az érintett területen.

Recep Tayyip Erdogan török ​​elnök, a soha nem látott virágzás okozójaként a Márvány-tengerbe lerakott kezeletlen hulladékot és az éghajlatváltozás miatti emelkedő tengerfelszín-hőmérséklet jelölte meg – írta az Associated Press.

A Márvány-tenger, a Fekete-tenger és az Égei-tenger között fekszik. Beltengernek is nevezik, ami elválasztja Törökország európai és ázsiai oldalát.

A munkavállalókat arra biztatták, hogy hálóval távolítsák el a tengeri taknyot, de ez nagyrészt hatástalan volt.

képek forrása: https://www.gercekgundem.com/

Erdogan bejelentette, hogy utasította a török ​​Környezetvédelmi és Urbanizációs Minisztériumot, hogy működjön együtt a megfelelő intézményekkel, önkormányzatokkal és egyetemekkel, és vizsgálják meg a szennyvíz és szilárd hulladék létesítményeket, valamint más “lehetséges szennyezési forrásokat” – jelentette az AP.

“Megmentjük a tengereinket ettől a nyálkás csapástól, a Márvány-tengerhez vezetve. Ezt a lépést haladéktalanul meg kell tennünk.” – ​​mondta Erdogan.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.