Titkos helyek: A magyar sivatag

2017. március. 30 4:30

Merthogy Magyarországon van sivatag. Pici, de van. Ráadásul egész Közép-Euróban egyedülálló módon.

A kiskunságban található Európa legnagyobb homokvidéke, a maga 7400km²-vel. Itt, a Nemzeti Park területén láthatók,  – Európában egyedül – szabadon mozgó homokbuckák: ez a fülöpházi buckavidék.

A buckavidéket a valaha erre folyó Ős-Duna alakította ki több száz méter vastag hordalékával. De miután a Duna vize elhagyta a területet a szél elkezdte összehordani a homoküledékeket, így alakultak ki a futóhomok álltal alakított buckák.

Ahogy az előrejelzésből látszik, a hétvégére pazar kirándulóidő várható, ha nem is a buckákhoz, de valahova érdemes lesz kimozdulni.

A sivatagi-félsivatagi futóhomokos területet lehet tanulmányozni és fotózni, de nagyon fontos, hogy ehhez a Kiskunsági Nemzeti Park engedélye szükséges. Gyakran csak kísérővel engedik be a látogatókat mert szigorúan védett a terület.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.