Titkos helyek: az egyik legöregebb magyar fa a török hódítókkal is találkozott

2017. április. 05 4:00

Sőt, nekik köszönheti a nevét. A helyiek Basafának nevezik és a történetét évszázadok óta mesélik egymásnak.

A Nagykőrös melletti erdőkből már a török hódoltság idején hordták a fákat a budai várba. Bőrcserzéshez, salátromsav főzéshez, sáncépítéshez használták őket.

Ezeknek az erdőknek egy töredéke ugyan, de megmaradt. A legöregebb közöttük egy 31 méter magas kocsányos tölgy, aminek a korát 400-500 évre becsülik. Ezzel a korral az ország legöregebb fái közé tartorik.

Állítólag volt még egy matuzsálem, de azt pár évtizeddel ezelőtt kivágták.

Miért basafa?

 

A helyiek úgy mesélik a fa történetét, hogy  17. században  a budai basa küldöttet küldött Nagykőrösre, hogy az előző évi adó behajtsa. Aki már visszafelé lovagolt  amikor lova megbotlott, és maga alá temette az  utasát.  A kíséret tagjai  a közeli tanyára vitték. Itt a gazda csodaszép lánya segédkezett a gyógyításban, akibe beleszeretett a török és elhatározta, hogy vissza fog érte jönni és magával viszi a háremébe. A lány ettől nagyon megijedt. Amikor a meggyógyult török visszatért, a lány apja cselhez folyamodott és koldusnak öltözve kiült a fa alá és jajgatva kérte leendő veje segítségét. Azt állította, gonoszkodó fiatalok feldobták a mankóját a fára. Amikor azonban a kövér török felmászott a mankót keresve, a még fiatal fa ága leszakadt alatta, és a kérő azonnal a nyakát szegte.

A basa küldöttét ennek a tölgyfának az árnyékában temették el és emlékül Basafa lett e tölgyfának a neve.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.