Több mint 100 veszélyeztetett rózsaszín delfint találtak holtan az Amazonasban

2023. október. 10 12:10

Az Amazonas folyó térségében jelenleg száraz évszak van. A folyami növény- és állatvilágnak rekordmagas hőmérséklettel kell megküzdenie.

Több, mint 100 veszélyeztetett delfint találtak holtan a brazil Amazonas folyóhoz kapcsolódó Tefé-tóban. Az Amazonas folyó feltűnő rózsaszín és szürke színű delfinjei, a kevés édesvízi delfinfajok közé tartoznak a világon. A szakértők azt gyanítják, hogy ezeket a haláleseteket súlyos szárazság és hőség okozta.

A világ legnagyobb vízi útján, az Amazonas folyón jelenleg száraz évszak van, és a folyami növény- és állatvilág több példánya is rekordmagas hőmérséklettel küzd. A helyi média jelentései szerint halak ezrei is elpusztultak.

A brazil tudományos minisztérium által finanszírozott kutatóintézet, a Mamiraua Institute szakértői szerint még korai lenne meghatározni ennek a szélsőséges eseménynek az okát, de minden bizonnyal összefügg az aszályos időszakkal és a Tefé-tó magas, 39 Celsius fokot meghaladó hőmérsékletével. Ez több mint 10 fokkal magasabb az év ezen időszakában mért átlagnál.

 

A boto és tuxuci nevű amazon folyami delfinek a Nemzetközi Természetvédelmi Unió veszélyeztetett fajainak vörös listáján szerepelnek. A lassú szaporodási ciklusok sebezhetővé teszik populációikat a fenyegetésekkel szemben. Miriam Marmontel, a Mamiraua Intézet kutatója szerint „minden 10 tetemből nagyjából 8 rózsaszín delfin, és a Tefé-tó becsült populációjának 10 százalékát teheti ki. Tíz százalék a veszteség nagyon magas mértéke, és a növekedés lehetősége veszélyeztetheti a faj túlélését a Tefé-tóban”.

Nyitókép forrása: Getty Images

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Napközben érkezik egy hidegfront. Ennek hatására növekszik a görcshajlam. Álmosság, reakcióidő növekedés előfordulhat.
A légnyomás csökken.