Több rekordot is hozott a bolondos időjárás április elsején

2021. április. 02 13:16

Nyáriasan meleg idő és hatalmas, jégesővel kísért felhőszakadás is belefért a csütörtöki napba. Két új időjárási rekord született.

Hőmérsékleti és csapadékrekord is született csütörtökön, április 1-jén. Tokajra 80,7 milliméter eső zúdult egy intenzív zivatarcellából az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint, mely majdnem 30 milliméterrel túlszárnyalta az eddigi, 1954-es országos napi rekordot (Dunapataj, 51,8 milliméter).

Kora nyárias, meleg idővel indult az április, fővárosi napi hőmérsékleti rekordot eredményezve. Újpesten 26,1 fokig emelkedett a hőmérséklet, mely 3 fokkal magasabb a korábbi, 2017-es rekordnál (melyet szintén Újpesten jegyeztek).

24 órás csapadékösszeg. Forrás: met.hu

24 órás maximum-hőmérséklet. Forrás: met.hu

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az északi országrészen vonul át a hidegfront. Ott változékonyabban alakul az időjárás. Délen marad a hőség. Ilyenkor megszaporodnak a rosszullétek. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A légnyomás emelkedik.