Tömegesen pusztulnak az elefántok a szárazság miatt

2024. február. 23 17:02

Több, mint 160 elefánt és számtalan más vadfaj pusztult el Zimbabwében 2023 utolsó két hónapjában a dél-afrikai régiót sújtó szárazság miatt.

Az aggasztó vadpusztulásokat a 14.600 négyzetkilométeres Hwange Nemzeti Parkban jegyezték fel, amely Zimbabwe 100.000 darabos elefántpopulációjából mintegy 45.000-nek ad otthont. A parkban több, mint 100 emlős- és 400 madárfaj él, köztük 19 nagy növényevő és nyolc nagyragadozó. 

A Zimbabwei Parkok és Vadvédelmi Hatóság (ZimParks) szóvivője elmondta, hogy elefántok és más vadon élő állatok százai haltak meg a Hwange-i szárazság miatt. A január elején véget ért elhúzódó szárazság idején nemcsak elefántok pusztultak el, hanem sok más állat is. 

kép forrása: gettyimages

A száraz évszak általában október környékén ér véget, de 2023-ban további nyolc hétig – december végéig – kitartott, amelyben az erős El Nino időjárási anomália is közrejátszott. Annak ellenére, hogy sok vadon élő állat található a Hwange Nemzeti Parkban, nem rendelkezik állandó megbízható természetes vízforrással. 

Ennek eredményeként a száraz évszakokban a park teljes mértékben a 110 napenergiával működő fúrt kút vízhozamától függ. A 2022-23-as esős évszakban érkezett szegényes esőzések miatt azonban a park néhány szezonális patakja a szokásosnál több hónappal korábban kiszáradt, miközben a talajvíz kritikus szint alá csökkent, ami vízválságot váltott ki a parkban.

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület ( IPCC ) Dél-Afrikát az éghajlatváltozás által veszélyeztetett régiók közé sorolta, ahol a globális felmelegedés miatt rendkívüli hőség és csökkenő csapadék veszélye áll fenn. 

A Zimbabwei Meteorológiai Szolgálat szerint a napi minimumhőmérséklet 2,6 Celsius-fokkal emelkedett az elmúlt évszázad során, míg a napi maximumhőmérséklet 2 °C-kal. A csapadék mennyisége mintegy 20 százalékkal csökkent, miközben az aszályok háromszor gyakrabban fordulnak elő.

A szakemberek szerint a vízhiány az egyik lesúlyosabb fenyegetés a vadon élő állatok számára. Megoldásként még több kút fúrását javasolják, hogy az elefántokmegfelelő mennyiségű vízhez juthassanak a szélsőségesen száraz időszakokban is. 

2019-ben a hasonlóan könyörtelen szárazság miatt több, mint 200 elefánt és más vadon élő faj pusztult el az ország parkjaiban. Azóta a ZimParks és a természetvédelmi partnerek figyelemmel kísérik a helyzetet, miközben enyhítő intézkedéseket is tesznek. Ezek közé tartozik több, mint 2500 vadon élő állat folyamatos áttelepítése az ország száraz déli részeiből északra, ahol jobbak a körülmények. 

Körülbelül 400 elefánt, 2000 impala, 70 zsiráf, 50 bivaly, 50 gnú, 50 zebra, 10 oroszlán és egy falka vadkutyát szállítanak át a déli Save Valley rezervátum területéről három északi (Sapi, Matusadonha és Chizarira) természetvédelmi  területre.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Tőlünk északra húzódnak a változást ígérő frontok, de nem hoznak lehűlést a Kárpát-medencébe. A forróság nagyon veszélyes a szervezetre. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat, a pázsitfűféléké országosan közepes.

A légnyomás nem változik.