Történelmi vízhiány alakult ki Amerika ikonikus gátjánál

2021. augusztus. 19 14:33

Mint egy lesoványodott állat bordái, úgy tűnnek elő a Hoover-gát mögött elterülő Mead-víztározó sziklafalán a csökkenő vízszint évről évre kialakuló gyűrűi.

Ez egy pillanatkép arról, hogy az éghajlatváltozás és a tartós aszály milyen hatással volt a Colorado folyóra az elmúlt évtizedekben. A szövetségi kormány a héten bejelentette a vízhiányt a Mead-tónál.

Stephen Wilcox emlékszik még arra az időkre, amikor a víz nem csak bőséges volt, de a tározó túlcsordult. 1983 nyara volt amikor Wilcox és családja összepakolt, hogy meglátogassa a gátat. A tó annyira megtelt akkorra, hogy a víz átfolyt a vészkifolyón, ami történelmi esemény volt.

Képet készítette: Stephen Wilcox (forrás: accuweather)

Abban az évben érte el a víztározó a legmagasabb vízszintjét 385,6 méterrel, amely 1 méterrel haladja meg a technikailag lehetséges tárolókapacitást. Az akkori események fő mozgatórugója az 1982-83-ban lezajló El Nino esemény volt. Az 1982. július 1 – 1983. június 30. közötti 12 hónap Kaliforniában és Nevadában az eddigi  legcsapadékosabb időszak volt a mérések kezdete óta.

Diagram forrása: accuweather

Nagyot változott azonban a helyzet azóta. A vízszint az idei év augusztusára 337,6 méterre csökkent, azaz 48 méterrel alacsonyabb, mint a maximális vízállás idején. Ez a szint már csak 5,4 métrrel van magasabban amikor a víztározót “inaktívvá” és 52,6 méterrel afelett, hogy “halottnak” nyilvánítsák, ott található ugyanis a Hoover-gát legalsó vízkivezető nyílása.

Wilcox a csökkenő vízszintet “az idők újabb jelének” nevezte. Szerinte előre tekintve azt kell meghatározni, hogyan tudunk együtt élni a változó világgal.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Pár fokos lehűlést hoz a hidegfront. A kánikula átmenetileg mérséklődik. A parlagfű szezon kezdetét vette.
A légnyomás tovább csökken.