Trópusi vihar érheti el hétfőn Európát

2017. október. 13 14:39

Az Atlanti-óceánon lejátszódó idei hurrikán szezon már eddig is bővelkedett szélsőséges elemekben, rendkívüli időjárási jelenségekben. Most újabb furcsa esemény készülődik.

Amerika és a Mexikói-öböl többi országa is többször megtapasztalhatta, hogy 2017-ben a hurrikánok nem ismernek tréfát. Ha visszaemlékezünk, Harvey Texas történetének legnagyobb áradását hozta el. Irma Kuba északi részét rombolta le, majd Floridának sem kegyelmezett. Maria, Puerto Ricót tette a földdel egyenlővé. Ezek csak a legkiemelkedőbb események voltak, az idei hurrikánok okozta természeti csapások közül.

A legújabb hurrikánt Ofélia névre keresztelték és jelenleg az Atlanti-óceán középső területei fölött örvénylik. A következő napokban északkelet felé veszi az irányt. Érinti az Azori-szigeteket, majd trópusi viharrá “szelídülve” még Írországot is eléri hétfőn.

A felső képen látható, hogy Írországtól pár száz kilométerre délre még hurrikánként fog tombolni Ofélia. Hazánk időjárását ez a szélsőséges természeti esemény egyáltalán nem fogja érinteni. Nálunk folytatódik a nyugodt, őszi idő.

Az Ameriakai Óceán és Légköri Intézet (NOAA) meglehetősen magas, 70 %-os valószínűséggel prognosztizálja azt, hogy Ofélia trópusi viharként (szélsebesség legalább 62 km/ó)  fogja elérni Írországot, és még 20 %-os esély arra is van, hogy hurrikánként érje el Európa partjait. Erre a megfigyelések kezdete óta még soha nem volt példa. Trópusi vihar is csak egyszer érintette a kontinenst, Vince 2005-ben Portugáliában ért partot.

 

 

 

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Napról napra melegszik az idő, de nincs nyugalma a frontérzékenyeknek. Egy öregedő ciklon frontjai okoznak kellemetlen tüneteket.Sokfelé erős lesz a szél, ami csökkenti a hőérzetet. Ma már több helyen van esély napsütésre, amire nagy szüksége van szervezetünknek. A tavaszi fáradtság is kimerült ásványi anyag raktárainkról árulkodik.
A légnyomás emelkedik.