Túl nagy a légszennyezettség, akkor számoljunk ki kevesebbet!

2019. május. 24 12:07

A környezetvédelem nagyon költséges tevékenység, Amerikában egy sokkal olcsóbb megoldást találtak...

Az Amerikai Környezetvédelmi Ügynökség meg akarja változtatni a levegőszennyezés által okozott egészségügyi kockázatok kiszámításának módját, ami a New York Times értesülései szerint egy kevésbé szigorú légszennyezési előírásokhoz fog vezetni. Az új módszer használatával a légszennyezés okozta halálozások száma kisebb lesz, így az amerikai kormány számára jóval könnyebb lesz a környezeti előírások betartása.

Ezzel az idősebb – nagy szennyezőanyag kibocsátású – szénerőművek is tovább működhetnének az USA-ban. Eredetileg a “Tiszta Energia Terv” célja az üvegházhatást okozó gázok csökkentése volt, amely a globális felmelegedés elsődleges felelőse. A földgáz, illetve a megújuló energiaforrások használatát támogatta a szén helyett, a villamosenergia előállítására. Ezáltal csökkent volna az egészségre káros finom részecskék száma a levegőben, amelyek a tüdőbetegségek, szívrohamok, és a stroke kockázatát jelentősen növelik.

Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint évente mintegy 4,2 millió ember hal meg világszerte a levegőszennyezés hatásai miatt. Összességében a várható élettartamot 1,8 évvel csökkenti a szennyezett levegő.

Az egészségügyi kockázatok új módszertana nem veszi figyelembe a levegőminőség javításának előnyeit. Lehetővé tenné azt is, hogy az egyes államok saját szabványokat állapítsanak meg az erőművek szén-dioxid kibocsátására ahelyett, hogy az egységes nemzeti előírásokat alkalmaznák.

 

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az érkező hidegfront előtt még fülledtebbé válik a levegő és eléri a tetőfokát a hőhullám. Erős lesz au UV sugárzás.

A légnyomás nem változik.