Új szélrekordot hoztak a kedd esti viharok

2022. június. 09 9:08

Időjárásunk az utóbbi napokban bővelkedik szélsőséges jelenségekben. Kedd éjszaka komoly vihar tombolt a Balaton nyugati medencéje felett, amely új napi szélrekordot eredményezett.

2022. június 7-én a késő esti, éjjeli órákban többfelé zivatarok alakultak ki hazánk nyugati és középső tájai felett. Az Országos Meteorológiai Szolgálat hálózatában “Keszthely platform” mérőállomáson 29,7 m/s (106,9 km/óra) széllökést regisztráltak, amellyel közel 10 km/órával megdőlt a maximális napi széllökés országos rekordja. A korábbi rekord 27,2 m/s (97,9 km/óra) volt, melyet 2000-ben, Kab-hegy állomáson regisztráltak.

Térkép forrása: met.hu

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az északi országrészen vonul át a hidegfront. Ott változékonyabban alakul az időjárás. Délen marad a hőség. Ilyenkor megszaporodnak a rosszullétek. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A légnyomás emelkedik.