Újabb hideghullám csap le Európára

2018. október. 01 14:28

Változékony időjárás várható a héten szinte az egész kontinensen. Rögtön a hét elején észak felől újabb hideghullám zúdul le.

Hétfőn és kedden Nyugat-, valamint Közép-Európán keresztül sarkvidéki eredetű légtömegek áramlanak a Földközi-tenger térségébe. Hazánktól nyugatabbra lesz a hideg centruma, mi csak kisebb mértékű lehűlést tapasztalhatunk a hét első felében. A komoly lehűlés Franciaországot, Németországot, Nagy-Britanniát ás az Alpok nyugati területeit érinti.

Ennek következtében az Alpok 1800 méter feletti csúcsain kiterjedt havazásra lehet számítani. A magasabb hegycsúcsokon akár 20-30 centiméter hó hullhat kedd délig (térkép alább).

A hét közepére a hideg levegő utánpótlása megszakad, a Földközi-tenger középső medencéjében eközben egy mediterrán ciklon alakul ki, amelyből esőzések várhatók Olaszországban, a Balkán-félszigeten, valamint Tunéziában és Algériában is. Ebből a ciklonból hazánkban nem hull csapadék, viszont örvénylésével egyre enyhébb léghullámokat hajt fölénk dél, délkeleti irányból. Így a hét utolsó napjaiban egyre kellemesebb időre van kilátás nálunk.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.